EUR: 327,80 Ft
CHF: 300,68 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Külföld

Tovább él a bevándorláspárti paradigma Németországban

Tovább él a bevándorláspárti paradigma Németországban – olvasható az Alapjogokért Központ elemzésének összefoglalójában, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Azt írták: “a német parlamentnek múlt héten lehetősége lett volna legalább némileg elhatárolódnia az ENSZ globális migrációs egyezményétől, ehelyett azonban a Bundestag nagykoalíciós többsége egyértelmű támogatásáról biztosította a dokumentumot és az azt aláírni szándékozó Merkel-kabinetet”.


Hozzátették: a határozatot ugyan különböző okokból egyik ellenzéki párt sem szavazta meg, de döntő többségük nem támogatta azon indítványokat sem, melyek a paktumból történő kilépésre szólították fel a kormányt vagy kifejezetten rögzítették volna a dokumentum nem kötelező jogi jellegét.

Meglátásuk szerint “ez utóbbi elutasítása világít igazán rá a paktumpártiak másodlagos szándékára: bár azt állítják, hogy a megállapodás nem minősül nemzetközi szerződésnek, az elmúlt időszak joggyakorlatából valójában az következik, hogy a hasonló puha jogi deklarációkat pár év múltán már kötelező jellegű hivatkozási alapként használják nemzetközi fórumok”.


A német képviselőház többségének döntése közvetve éppen ennek nyit tág teret. Tovább él tehát az a bevándorláspárti paradigma, amely az elmúlt években meghatározta a német migrációs politikát – írták.

A Bundestag támogató határozata pedig nemcsak élesen kirajzolja a Berlin és a V4-ek között a kérdésben meglévő ellentéteket, de rámutat arra is, hogy milyen magatartás várható a német néppártok részéről a közelgő EP-kampányban – tették hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek