2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb

Új-Zélandon törvényben engedélyezték az orvosi célú marihuána használatát

Az új-zélandi parlament nagy többséggel megszavazta kedden a marihuána orvosi célú használatának engedélyezését. Az orvosi marihuánát idővel több ezer beteg használhatja majd, mert az új szabályozás könnyít a feltételeken.

A most elfogadott törvény csak az első lépés volt afelé, hogy sok beteg használhassa az orvosi marihuánát, mert még körülbelül egy év, mire kidolgozzák a végrehajtási határozatot, valamint az engedélyezési szabályokat és szabványokat. A törvény ezért lehetővé teszi, hogy a halálos betegek eme állapotuk megállapításától kezdve azonnal szívhassák az egyelőre továbbra is illegális marihuánát.


Lehetővé válik a marihuánát tartalmazó orvosi termékek hazai gyártása mind hazai, mind külföldi értékesítésre.

Ezenkívül a szigetországban a kormány ígérete szerint két éven belül népszavazást rendeznek a rekreációs célú marihuána használatáról.

David Clark egészségügyi miniszter közölte a törvénytervezet expozéjában, hogy az országban mintegy 25 ezer olyan halálos beteg van, aki nem várhat az orvosi marihuána használatának szabályaira, ezért mostantól ők hozzájuthatnak a mások számára tiltott szívható szerhez.

Az ellenzék szerint az új törvény nem elég szigorú, és félő, hogy elkezd terjedni a társadalomban a leveles kannabisz füstölése.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.