EUR: 323,73 Ft
CHF: 292,08 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Egyéb Békéscsaba

Újabb eszközöket kaptak a katasztrófavédelmi szervek

Immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen különféle tűzoltó eszközök, védőeszközök, technikai eszközök és felszerelések beszerzéséhez lehetett támogatást elnyerni – számolt be a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A fejlesztésekhez több mint 700 millió forint állt rendelkezésre a központi költségvetésben, százmillió forinttal több, mint a megelőző évben. Az önkéntes tűzoltó egyesületek hatszáz, míg az önkéntes mentőszervezetek százmillió forintra pályázhattak. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csaknem 28 millió forint értékű támogatást osztott szét ünnepélyes keretek között a közelmúltban a megyében működő mentőszervezetek, önkéntes tűzoltó egyesületek és önkormányzati tűzoltóságok részére.


A Körös, a Dél-Békés, a Gyulai, a Vidra, a Sárrét és Körös-Kondor járási mentőcsoport képviselője csaknem kétmillió forint értékben vehetett át olyan eszközöket, amelyek jelentősen hozzájárulnak a kárelhárítási, kárfelszámolási feladatok sikeres elvégzéséhez. Az önkéntes szervezetek felszerelése láncfűrésszel és áramfejlesztő berendezéssel, sisakokkal, téli ruházattal, esővédő kabáttal és vágásbiztos védőruhával gyarapodott, és mindemellett képzésre is nyertek pénzt. A mentőcsoportok az idén hat alkalommal avatkoztak be nagy kiterjedésű káreseményeknél vagy speciális szaktudást igénylő esetekben.

A megyében szaktevékenységet folytató tizennyolc önkéntes tűzoltó egyesület technikai fejlesztése komoly előrelépést jelent a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásában. Az idei évben a megye önkéntesei 134 alkalommal vonultak különböző káreseményekhez, amelyeknél önállóan vagy a hivatásos egységek munkáját segítve dolgoztak. A pályázatnak köszönhetően egyéni védőfelszerelésekkel, műszaki mentési feladatokhoz elengedhetetlen kéziszerszámokkal, sugárcsövekkel és tömlőkkel, légzőkészülékkel, maszkokkal és láncfűrészekkel gyarapodtak.


Idén először az önkormányzati tűzoltóságok számára is megnyílt a pályázati lehetőség, összesen 225 millió forintra nyújthattak be igényt. Békés megyében a tótkomlósi, a békési és a gyomaendrődi önkormányzati tűzoltóság összesen csaknem 12 millió forint értékben vehetett át eszközöket.

Kapcsolódó Cikkek