EUR: 328,11 Ft
CHF: 297,55 Ft
2019. október 24., csütörtök
Salamon

Külföld

Újabb újságírót gyilkoltak meg

Újabb újságírót gyilkoltak meg ismeretlen fegyveresek Mexikóban – számolt be a helyi média hétfőn. Jesús Alejandro Márquez Jiménez, aki az Orion Informativo nevű újság főszerkesztője volt, a tizenegyedik újságíró, akit az idén meggyilkoltak Mexikóban.

Alejandro Márquez múl hét pénteken éppen családjával az asztalnál ült a nyugat-mexikói Nayarit nevű állam fővárosában, Tepicben található otthonában, amikor telefonhívást kapott, éás elhagyta a házat. Holttestét – lőtt sebekkel – egy nappal később találták meg egy út mentén.


Az újságíró korábban abban a Nemzeti Újjászületési Mozgalom (MORENA) nevű baloldali politikai pártban tevékenykedett, amelyet Andrés Manuel López Obrador, Mexikó múlt szombaton beiktatott elnöke vezetett korábban. Alejandro Márquez az első újságíró, akit meggyilkoltak López Obrador hivatali ideje alatt.

López Obrador az elnöki palotában hétfőn adott sajtótájékoztatóján az üggyel kapcsolatos kérdésre válaszul elmondta: egyeztetett a kabinet biztonsági tanácsával az újságírók és aktivisták védelmének fenntartása érdekében.


Mexikó a világ egyik legveszélyesebb országa az újságírók számára. A drogkartellekhez köthető erőszakhullám a tavaly év során több mint 29 ezer ember életét követelte az országban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek