2019. október 21., hétfő
Orsolya

Külföld

Újonnan felfedezett szupernóva változtathatja meg a csillagok eredetének elméletét

Eddig ismeretlen szupernóvát fedeztek fel, amely példátlanul újszerű betekintést enged egy erőteljes csillagrobbanás első pillanataiba.

A nemzetközi kutatócsoport a The Astrophysical Journal című folyóiratban mutatta be eredményeit. A tudósok a csillagrobbanás első óráiból származó jeleket észleltek a fényben.


Az ilyen Ia típusú szupernóva alkotja a körülöttünk lévő elemek jelentős részét, de a mechanizmusok, amelyek egy Ia típusú szupernóva robbanását idézik elő, meghatározhatatlanok – fejtették ki a kutatók.

A csillagászok régóta próbáltak részletes adatot szerezni a robbanások kezdeti pillanatairól. Első alkalommal februárban sikerült felfedezniük egy Ia típusú szupernóvát robbanása első napjaiban.


Az ASASSN-18bt nevű szupernóva szokatlanul nézett ki az első napokban.

“Sok szupernóva esetében fokozatosan növekszik az általuk kibocsátott fény mennyisége” – mondta Maria Drout, a Torontói Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

“Ebben az esetben azonban tisztán látható, hogy valami szokatlan és izgalmas történik a kezdeti időkben, valamilyen váratlan plusz emisszió” – mondta Drout.

Az Ia szupernóvákról úgy vélik, hogy egy fehér törpecsillag termonukleáris robbanásából származnak, egy napszerű csillag hagyta hátra halott magját, amikor elfogyott nukleáris üzemanyaga.

Ezért a fehér törpéhez egy kísérőcsillagtól származó anyagnak kell hozzáadódnia a robbanáshoz. A kísérőcsillag természete és az, hogy hogyan szállítódik az üzemanyag, régóta vita tárgyát képezte tudományos körökben.

A tudósok azt feltételezték, hogy a plusz fény, amelyet a szupernóva korai időszakában észleltek, származhat egy társcsillagával ütköző, felrobbanó fehér törpétől. Ugyanakkor az ASASSN-18bt kezdeti fényessége nem felel meg az előzetes jóslatoknak.

Az új felfedezés támogat egy új hipotézist, mely szerint két különböző fajtájú Ia típusú szupernóva létezhet: azok, amelyek korai emissziót mutatnak és azok, melyek nem.

“Úgy véljük, a szupernóva robbanások sokkal összetettebbek, mint azt eddig véltük” – mondta Ben Shappee, a Hawaii Egyetem kutatója.

Kapcsolódó Cikkek