2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Székesfehérvár

Újra Katarban versenyezhet Kovács Bálint

Ismét végigversenyezheti az egész téli szezont Kovács Bálint. A H-Moto Team 17 éves székesfehérvári motorosa ismét ott lesz a Katari Nemzetközi Bajnokság Superstock 600-as kategóriájának a mezőnyében, ami azt jelenti, hogy decembertől egészen a tavasz kezdetéig ideális körülmények között készülhet a 2019-es európai szezonra. Bálint már elutazott Katarba, ahol megkezdődött a bajnokság hivatalos kétnapos tesztje, majd két hétvégén négy futamra is sor kerül.

Bálint (27-es) készül a 2019-es sikerekre Fotó: Ahmed Feisal

Bálint öröme érthető: azt teszi, abban sikeres, amit szeret csinálni Fotó: Ahmed Feisal

Úgy tűnik, a H-Moto Team állandó szereplőjévé válik a Losail Ázsia Bajnokságnak: a Katarban rendezendő bajnoki sorozaton immár másodszor vesz részt a csapat ifjú tehetsége, Kovács Bálint, mégpedig a Superstock 600-as kategóriában. A 17 éves motoros már el is repült Dohába, ahol előbb részt vesz a bajnokság hivatalos, kétnapos tesztjén, majd négy futamra is sor kerül, mégpedig Losailban, a Doha közelében található MotoGP versenypályán. A teszten elsősorban az idei motorjával ismerkedik, ráadásul ismételten át kell állnia a 600-as gépekre. Bálint kiemelte, hogy az idei szezon előtti felkészülési időszakban nagy segítség volt neki, hogy a Katari Nemzeti Bajnokságban rajthoz állhatott, és lehetősége nyílt végigmotorozni a holtszezont úgy, hogy versenykörülmények között, a test-test elleni küzdelemben gyakorolhatott.


– Az idén is ott lehetek a mezőnyben, hiszen előbb a hivatalos teszthétvégén veszek részt – mondta a H-Moto Team első felnőtt bajnoki címét ezres kategóriában idén megszerző motoros.  Természetesen az itteni hatszázas motorok teljesen más stílust kívánnak meg, mint az ezresek. Kisebb a súlyuk, lóerőben is kevesebbet tudnak, inkább lendületmotornak nevezném őket, míg az ezreseknél nagyobb a gyorsulás, és lehetőség van arra, hogy minél rövidebb féktávokat próbáljunk venni a kanyarok előtt.

Bálint úgy véli, ha sikerül újra végigversenyeznie a téli szezont, akkor lépéselőnybe kerülhet leendő ellenfeleivel szemben, még akkor is, ha 2019-ben mind a hazai – itt címvédőként –, mind pedig a német bajnokságban az ezresek között indul majd.


– Néztem a nevezési listát, és kiderült, a tavalyi ellenfeleim biztosan rajthoz állnak, így ebben a kemény mezőnyben nagy kihívás lesz a számomra a bajnoki szereplés. Az a célom, hogy a tavalyi eredményemet felülmúljam, és képes legyek fejlődni önmagamhoz képest. Kicsit szokatlan lesz, hogy most három hétig leszünk Katarban, hiszen a tesztet követően a következő két hétvégén rendezik az első futamokat. De legalább lesz időm megszokni az otthonitól eltérő körülményeket – jelentette ki az ifjú bajnok.

Bálint 2018-as teljesítményével a csapat sportigazgatója, a versenyzőt Katarba is elkísérő Rizmayer Gábor is elégedett volt.

– Nagy lehetőség ez Bálintnak. Noha jövőre is ezres motorral versenyez majd, ebben a sorozatban ismét hatszázassal száguld, mint tavaly, de a lényeg, hogy egész télen versenykörülmények között tudunk készülni a 2019-es európai szezonra. Az első két nap megszokta a hatszázas motort, valamint felidéződhetett benne a pálya nyomvonala. Noha vannak céljaink, de nem görcsölünk rá az eredményre, hiszen a lényeg, hogy Bálint teljesen fel tudjon készülni a következő szezon kihívásaira – fogalmazott a sportigazgató.

Kapcsolódó Cikkek