EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 20., szombat
Tivadar

Egyéb Győr

Újra mindenkié a tér!

Régóta várták a győriek, hogy ismét régi pompájában használhassák a Bécsi kapu teret, amely látványban is bőven túlszárnyalja a várakozásokat.

Természetes kőburkolatot kapott, a Kisfaludy- és a Nimród-szobrot restaurálták, és nemrég egy különleges szökőkutat is átadtak. A téravatón a Hot Jazz Band szórakoztatta az érdeklődőket.


A Kisfaludy-szobor restaurátora Szórádi Zsigmond szobrászművész volt
Fotó: O. Jakócs Péter

– 2006-ban elhatároztuk, hogy olyan tereket hozunk létre városszerte, ahol igazi közösségi élet zajlik. Arra törekedtünk, hogy egyszerre fejlesszük és szépítsük meg a belvárost és a többi városrészt – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester.

Borkai Zsolt polgármester mindenkinek megköszönte a segítséget és a felújítással kapcsolatos türelmet
Fotó: O. Jakócs Péter

A munkálatok során 5500 négyzetméter felületet burkoltak le gránitból, bazaltból és andezitből. A Bécsi kapu tér és a környező utcák természetes kőburkolatot kaptak, a Sarkantyú köz, a Szabadsajtó utca, a Sarló köz és az Aradi vértanúk útja félbe fűrészelt nagykockakő-burkolatot, míg a Bécsi kapu tér a Dunakapu téren is megtalálható barna-sárga-szürke árnyalatú gránitburkolatot. A sugaras és körvonalas kombinációjú mintázat egyedi megjelenést kölcsönöz a térnek, amelynek hangulatát tovább emeli az új szökőkút és a térvilágítás.


Az ünnepi fényekkel díszített téren a Hot Jazz Band is fellépett
Fotó: O. Jakócs Péter

Dr. Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője kiemelte: az Európa Kulturális Fővárosa pályázati döntéshez közeledve szimbolikus jelentéssel is bír a felújított Bécsi kapu tér átadása, hiszen a győri pályamű vezérgondolata az áramlás, ami ezen a helyen többszörösen is megjelenik.

Ünnepi fényekben csodálhatta meg a tömeg a régi pompájában ragyogó szobrot
Fotó: O. Jakócs Péter

Prédl Antal, a győri Útkezelő Szervezet intézményvezetője elmondta, hogy a december 1-jén 30 éves intézmény legnagyobb megbízatása volt ez a beruházás, amely 2015-ben a tervezéssel indult, majd a teljes közműátépítéssel és a környező utcák felújításával folytatódott, végül a tér burkolása következett. A restaurált Kisfaludy-szobrot pedig eredeti pompájában, különleges megvilágításban csodálhatták meg a győriek.

A szökőkút üvegkompozíciója Botos Péter üvegművész munkáját dicséri
Fotó: O. Jakócs Péter

Az összességében 1,6 milliárd forintos beruházáshoz a magyar állam 900 millió forint támogatást nyújtott. A Nimród-szobor felújítója a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Kisfaludy-szobor restaurátora Szórádi Zsigmond szobrászművész, míg a szökőkút üvegkompozíciójának készítője Botos Péter üvegművész volt. A téravatón a Kossuth-díjas Hot Jazz Band lépett fel, amely a fagyos idő ellenére is remek előadással szórakoztatta a látogatókat.

Kapcsolódó Cikkek