2019. október 24., csütörtök
Salamon

Egyéb Pécs

Újra vonatozhatunk Pécsről Eszékre

Hat év szünet után újraindult a vasúti személyforgalom Pécs és Eszék között. A 2018/19-es menetrend alapján naponta négy vonat közlekedik Pécsről Pélmonostorra és onnan vissza. 

A Pécsre befutó első szerelvényt fúvószenekar köszöntötte. – Nyár elején fogalmazta meg a két város vezetése, hogy ezt a hiányt pótolnunk kell. Rekordsebességgel, hat hónap alatt sikerült elintézni, hogy be is gördüljön az első szerelvény Pécsre – mondta Páva Zsolt. Pécs polgármestere hozzátette: abban bízik, hogy ez a régió és a városok közötti kapcsolatnak is fontos eleme lesz.


Ez az első szerelvény, amely Eszékről érkezett Pécsre. Hat év szünet után újraindult a vasúti közlekedés a két város között.

A két város közötti vasúti összeköttetés még tovább erősíthet a testvérvárosi kapcsolaton – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere

Pécs és Eszék több mint 40 éve testvérváros, szoros kulturális és gazdasági szálak is egymáshoz fűzik a magyar és horvát települést, ami a vasúti összeköttetés újraindításával még tovább fejlődhet.

– Megéreztük, hogy a két város között hat évig szünetelt a vasúti összeköttetés. Most mind kulturális, mind gazdasági szempontból megtörténhetett a konkrét előrelépés, ami a két testvérvárost erősítheti – mondta Ivan Vrkic, Eszék polgármestere.

Taps és tánc a Pécsi Vasútállomáson: megérkeztek az első utasok Eszékről

A 2010 utáni döntések értelmében számos kis határforgalmú összeköttetés szűnt meg, ami többek között három horvát–magyar vasúti határátkelő forgalmát is érintette. Leállt a forgalom Kotor és Murakeresztúr, Kapronca és Gyékényes, valamint Pélmonostor és Magyarbóly között. Ez utóbbi esetében áldozatul esett a Dráva Intercity is, amellyel Szarajevóból Budapestre lehetett eljutni.

Az elmúlt években Kapronca és Gyékényes között már visszaállították a személyforgalmat. Veszprémi László, a MÁV stratégiai és fejlesztési főigazgatója az eseményen kiemelte: a kormány további lehetőségeket is vizsgál annak érdekében, hogy bővítse a meglévő közlekedési kapcsolatokat.

Pécsről Pélmonostorra napi négy vonat közlekedik, a menetidő 1 óra 24 perc, a határnál lévő 20 perces várakozási idővel együtt. Innen közvetlen csatlakozással további 20 perc alatt lehet eljutni Eszékre.

Kapcsolódó Cikkek