2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb Ózd

Üzemlátogatás pályaválasztás előtt

Fontos kérdés a fiatalok életében a pályaválasztás, ezért jó, ha szakmaválasztás előtt megismerkednek a különböző területekkel. Az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola diákjai a város több üzemébe is ellátogattak, ahol megtekinthették a műhelyekben zajló munkafolyamatokat.

A város legkisebb létszámú, mindössze 175 fős általános iskolájában 24 nyolcadikos diákra vár a továbbtanulás lehetősége. Szabó Józsefné intézményvezetőtől megtudtuk, hogy november 19-én pályaválasztási napot tartottak az 5–8. osztályos tanulóknak. A konkrét programról elmondta, hogy a reggeli órákban a diákok olyan szakmákról láthattak kisfilmeket, amelyeket városunkban is hatékonyan gyakorolhatnak. Az volt a cél, hogy átláthatóbbá váljon számukra a szakmunkásképzés. Ezt követően elsősorban a lakókörzetben működő vállalkozókat, cégeket látogatták meg. Voltak a Gyöngyösi Gumi Kft. szerelőcsarnokában, a Mackó-Tüzépen, a Tortavár Cukrászüzemben, a Bio-Szaldó Kft. tésztaüzemében és a Pázmány úton található varrodában.


Fotó: Apáczai iskola
 Gyárfás Gábor az autójavításról tartott kiselőadást

A Suzuki Kaiser Kft. szalonjában az új autók láthatóan sok diák fantáziáját megmozgatták, Gyárfás Gábor műszaki vezető pedig megmutatta a fényező és a javító egységet, valamint a karosszériaműhelyt. Elmondta a gyerekeknek, hogy az autószerelői és karosszérialakatos-szakma mostanában keresett a munkaerőpiacon, és mindkettő jó megélhetést biztosít egy képzett szakembernek.

Görgei Gábor pedagógus a nap zárásaként úgy nyilatkozott, hogy a tanulók nagyon élvezték a bemutatókat, és hasznos tudással tértek vissza az iskola falai közé. A pályaválasztási nap végén teszteket és totókat töltöttek ki a látottakkal kapcsolatban. Az iskola a programot a jövő tanévben is szeretné folytatni, mégpedig kibővítve, vagyis még több cég bevonásával.


Fotó: Apáczai iskola
A gumiszerelés felelősségteljes munka – tudták meg a Gyöngyösi kft. műhelyében

Kapcsolódó Cikkek