2019. július 20., szombat
Illés

Belföld

Vandál bűnözők tomboltak Budapesten

Összesen 79 emberrel szemben intézkedett a rendőrség a múlt héten kezdődött vandál tüntetéssorozat első három napján. 57 embert állítottak elő, 22-öt pedig őrizetbe helyeztek.

Az is kiderült, hogy tizenegy személy korábban már volt büntetve többek között lopásért, garázdaságért, rongálásért, sőt egyikük kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt el is volt ítélve. Összesen 15 rendőr sérült meg a vandál politikai aktivisták miatt, akik rátámadtak a hatóságra, folyamatosan füstbombákkal, üvegekkel, pénzérmékkel és más tárgyakkal dobálták őket. A tüntetések menete általában az volt, hogy a csürhe összegyűlt a Kossuth téren, majd onnan, Budapestet megbénítva, különböző útvonalakon vonult, általában több hidat is lezárva, majd visszatértek a Parlament elé, ahol rátámadtak a rendőrökre, padokat és kukákat gyújtogattak, sőt korábban megpróbálták kidönteni és felgyújtani az ország karácsonyfáját is.


/Fotó: MTI

– Az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre szólított fel a rendőrök ellen, a rendőrség törvényesen és arányosan intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között nagy számban vannak jelen Soros György kitartottjai  – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

Az egyik őrizetbe vett személy egyébként Adrien Beauduin, a Soros-egyetem hallgatója. A 32 éves belga–kanadai kettős állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy bottal támadt a rendőrökre.

Budapest, 2018. december 12.
Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevői a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 12-én.
MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó Cikkek