2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb Szolnok

Véget ért a nemzetközi békeműveleti együttműködési tanfolyam

Oklevél átadásával ért véget a III. Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam (Peace Support Operation Cooperation Course – PSOCC) november 23-án Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. Az elismerő tanúsítványt Drót László ezredes, a központ parancsnoka adta át.

A november 12-én kezdődött kéthetes tanfolyamra nyolc országból érkeztek katonák, valamint rendőr felkészülők. A felkészítés huszonkét résztvevője közül tízen külföldről jelentkeztek: Albánia, Egyiptom, Görögország, Kína, Macedónia, Pakisztán és Spanyolország delegált hallgatót, míg a magyar felkészülők közül tíz katona és két rendőr vett részt a PSOCC-n.


Békeműveleti ismeretekről tettek tanúbizonyságot a résztvevők

Az angol nyelvű képzés ideje alatt a felkészülők alapvető ismereteket szerezhettek az ENSZ, a NATO, az Európai Unió és az Afrikai Unió békeműveleti eljárásrendjéről. Megismerték a különböző tárgyalási és együttműködési technikákat, a humanitárius segítségnyújtás szabályait, a média kezelésének, valamint a különböző kormányzati és nem kormányzati szervekkel, szervezetekkel történő együttműködés alapjait. A szituációs gyakorlatok során az elméletben megszerzett tudásukat a gyakorlatban alkalmazhatták a hallgatók, majd a tanfolyam utolsó két napján zárógyakorlaton adtak számot felkészültségükről. A képzés célja, hogy a résztvevők képesek legyenek többek között kapcsolatot létrehozni, fenntartani, információkat gyűjteni, azokat jelentés formájában az elöljáró, valamint az információt elemzők részére megküldeni, továbbá a hagyományos összekötő tiszti feladatokat végrehajtani.

Stela Brahaj hadnagy (jobbra) Albániából érkezett a tanfolyamra

Kapcsolódó Cikkek