EUR: 323,43 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Veszprém

Veszprém ősi lakója a kavicsfogú álteknős

Mikulás napján megérkezett a várva várt plüssállat, amely természetesen a kavicsfogú álteknős alapján készült, Laczkó Dezső 1899-es felfedezése okán.

A múzeum nevéhez 115 éves múltja során számos kiállítás és tudományos eredmény kapcsolódott, de eddigi történetében kabalaállatot még nem mutattak be. Most ez is megtörtént. A csütörtöki bemutatón először Schnitzer Miklós alkotó munkáját tekinthettük meg, aki készített egy kisfilmet a kabalafiguráról.


S. dr. Perémi Ágota mutatta be a múzeum új kabaláját (fotó: Domján Attila)

Katona Lajos Tamás geológus ismertette a kavicsfogú álteknős történetét, amelyet 1899-ben fedezett fel Laczkó Dezső (1860–1932) a veszprémi Jeruzsálemhegyen. A teknős mellett kagylókat, puhatestűeket és gerinceseket is talált. Laczkó Dezsőről végül – számos ősmaradvány mellett – megyei múzeumot, forrást neveztek el, de azon kevés geológus közé tartozik, akinek szobra is van.

A kavicsfogú álteknős Veszprém legismertebb lelete (fotó: Domján Attila)

S. dr. Perémi Ágota, a múzeum igazgatója elmondta: cél, hogy minél több gyerekhez eljusson a kis kabala, amely nemcsak plüssfiguraként létezik, de már mágnesen, poháron, táskán, kulcstartón és noteszen is megtalálható.

A kavicsfogú álteknős egy mára kihalt állatfaj, amely a triász korban élt, és a nagy kihalási hullám során tűnt el – sok más állatfajjal együtt. Átlagosan 1-2 méter hosszúak voltak, azonban néhány alakjuk hossza a három métert is meghaladta. A Laczkó Dezső által megtalált veszprémi maradványok alapján készült rekonstrukció a Magyar Természettudományi Múzeumban látható.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek