2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Egyéb XIX.kerület

Világbajnokságon a kispesti footgolfos

A marokkói Marrákes ad otthont a harmadik footgolf-világbajnokságnak. A labdarúgás és golf ötvözetéből tíz éve létrejött sportág seregszemléjén a 23 fős magyar válogatottba a kispesti Flink János is kvalifikálta magát.

János főleg mentálisan fejlődött sokat, már másodszor került be a válogatott keretbe

– Nagypályán fociztam, sok mostani válogatott footgolfjátékossal együtt, és ők hívták fel rá a figyelmemet, hogy van egy ilyen nemrég kitalált sportág, amelybe ők beleszerettek. Nekem is hamar megtetszett. Talán legjobban a környezet fogott meg, gyönyörű a golfpályák panorámája, tavak és erdők között játszunk kedvenc játékszeremmel, a labdával – árulta el János, hogy mi az, ami szépen lassan a fociról a footgolf felé terelte. Hozzátette, itt sem a játékvezetővel, sem az ellenféllel, sőt még a csapattársakkal sem kell foglalkozni, csak önmagával és azzal, hogy minél kevesebb rúgásból a lyukba rúgja a labdát.


Egy footgolfos ad az eleganciára is

– Pont emiatt nehezebben is alkalmazkodtam. Itt higgadtság és tiszta fej kell, míg a focipályán az embert a nagy pörgés közben elragadhatják az érzelmek. Na, ez itt nincs, és sokáig irigyeltem azokat a játékosokat, akik minden gond nélkül el tudták engedni a hibáikat, és mindig a következő feladatra tudtak fókuszálni. Sokat fejlődtem ebben is, a javuló tendencia, amit az eredményeim mutatnak, jórészt ennek is köszönhetőek.

A fejlődés olyan jól sikerült, hogy János a tavalyi, franciaországi csapat Eb-re és a mostani, decemberi vb-re is kvalifikálta magát. Ráadásul járt már a világbajnokság helyszínéül szolgáló marrákesi pályán, úgy véli, a legfontosabb, hogy az elkövetett hibákon azonnal túl tudjon lendülni, hogy megvalósítsa az álmát.


– A legjobb ötvenbe kerülés az álmom, de tárgyilagosan nézve az első száz között zárni jó eredménynek számítana. Nagyon sok olyan játékos lesz, akit nem ismerünk, és a „semmiből” kiugró eredményt ér majd el.

A magyar csapatot mindenképpen a legjobb tizenhatba várja, ahonnan a negyeddöntő elérését szép eredménynek tartaná, míg a négy közé kerülés már bravúrnak számítana.

Már volt magyar arany

A 2009-ben világhódító útjára indult footgolf lényege, hogy a focilabdát a golfpályán minél kevesebb rúgással kell a megfelelő méretű lyukba juttatni, a golf szabályait követve. Az első, 2012-es, Kisorosziban rendezett világbajnokságot Lengyel Béla nyerte.

Játék a közelben

Monoron, a Paplapos Footgolf Clubban 9, Óbudán, az Academy Golf Clubban 18, valamint Kisorosziban, a Magyar Golf Clubban akár 36 szakaszon is játszható a footgolf Budapest közelében.

Kapcsolódó Cikkek