2019. december 15., vasárnap
Valér

Belföld

Virgácshiány

Szerencsétlen Mikulás – meg a bőrébe bújt szülők – komoly gondban vannak, ha az évszázadok alatt megszokott és bevált „jelzésrendszerrel” akarnak fegyelmezni, kifejezni. Már a Mikulás-csomagok sem a régiek – hébe-hóba van még ugyan üres zacskó, amelyet saját, jó ízlésünk szerint tölthetünk meg -, ráadásul nem is roskadoznak alattuk a hiperszuperextraszimplamarketek polcai, de az, amivel a leginkább „rettegésben” lehet tartani, jó magaviseletre lehet buzdítani a lurkókat, nos, az nincs.

Ez pedig a virgács.


A vesszőnyaláb, amely gyermekek nevelésére – a szakirodalom szerint fenyítésére – szolgál. Ezt ráadásul nem is a Mikulás, hanem a krampusz hozza. De nem hozza. Mert nem kapható. Pedig a hangoskodó, hisztiző, rugdosódó, magából kikelve üvöltő gyermekkel szemben a szülőnek időnként tényleg az a végső fegyvere így december elején, hogy nem ajándékot, hanem virgácsot hoz majd december 6-án a Mikulás (Krampusz). És akkor valóban elhalkul a csatazaj, megnyugszik a gyermek és rimánkodóra fogja: ne!

Azért a szavahihetőség, meg a rend-fegyelem jegyében a „gonosz szülő” csak becsempész a Mikulás-zacskóba egy virgácsot – feltéve, ha kap.


De nem kap.

Három nagy boltban történt sikertelen keresgélés – egy ünnepi díszekre, lufikra, kiegészítőkre szakosodott speciális boltocska is volt közte, ahol az eladó szemet kerekítve döbbent rá, hogy a nagykeresüknél nincs is – után jött a mentőötlet: virágbolt. S láss csodát, telitalálat volt az ötlet.

Ám az eladó hölgyek lesújtó verbális kiegészítést tettek megjegyzésemre, mely szerint érdemes lenne a kirakaton nagy betűkkel feltüntetni, hogy itt kapható a virgács: nem hiszik, hogy érdemes, mert az emberek nem keresik, mert már ebben a liberálpszichopatametoogender miegymás őrületben az terjed, hogy a virgács durván tönkre teszi a gyermek lelkivilágát.

Ja, persze.

Azé a háromévesét, aki (verbálisan) sms-ben küldi listáját a Mikulásnak és a Jézuskának.

Nem, nem ez teszi tönkre. Hanem az, ha még ezt a maradék klasszikust is elveszik tőlünk. Mint a brüsszeliektől a karácsonyt a muszlimok miatt, vagy amikor fenyőünnepnek hívtuk december 24-e környékét a komcsik miatt.

Legalább a virgács maradjon!

Kapcsolódó Cikkek