2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb XI.kerület

Visszapillantások Bernát atyától

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tartotta második önéletrajzi kötete, a Visszapillantások bemutatóját a Dallasban élő, és az ottani ciszterci gimnáziumban tanító Marton Bernát szerzetes pap-tanár. Bernát atya Barlay Bence igazgató meghívására a 2014–15-ös tanév második felében vendégoktatóként vett részt a SZIG munkájában.

– Jó befektetés volt! – jelentette ki Barlay Bence a könyvbemutatón, ahol a ciszterci gimnázium igazgatója azt is elmesélte, hogy a hófehér hajú, hetvenhét esztendős szerzetes életkorát meghazudtoló testi-lelki frissességgel bír, és kölcsönös szereteten és tiszteleten alapuló viszonyban van a fiatalokkal.


Marton Bernát 51 éve tanítja és neveli az ifjúságot a dallasi ciszterciek által fenntartott iskolában, 15 évig az igazgatói feladatokat is ellátta. Az igazgatóság után kezdett el futni, először iskolai futókörökkel, majd jött a fél-, a teljes és az ultramaraton, amelyet 2015 tavaszán teljesített először a Margitszigeten a budai ciszterci diákok társaságában.

Bernát atya 15 évesen kényszerült elhagyni hazáját, gyermekkorát 1952-ig a Baross Gábor-telepen töltötte, ahol később dr. Arató Miklós Orbán ciszterci szerzetes teljesített plébánosi szolgálatot. 1956-ban Budafokról, a Szent Lipót-templomból menekült külföldre, és jutott el a dallasi ciszterciekhez, itt szentelték pappá 1967-ben, és lett szerzetes-tanár 1968 óta.


Marton Bernát a Szent Imre Gimnáziumban mutatta be első könyvét, a Mezsgyekövek – Határkövek című kötetet 2016-ban, amely azóta angolul is megjelent.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.