2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Miskolc

Zsidó emlékhelyek újulnak meg

A miskolci zsinagóga melletti imateremben ismertették a Magyar zsidó örökség útja Kelet-Magyarországon – ortodox zsidó emlékhelyek bemutatása című projektet.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az eseményen kiemelte, hogy uniós forrásból, kormányzati támogatással és összesen 1,4 milliárd forintból az ország öt településén zsidó vallási, kultikus és idegenforgalmi létesítmények újulnak meg. A munka a jövő év első harmadában kezdődik, és várhatóan két évig tart.


Kiss János alpolgármester gyújtotta meg a gyertyát a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, a hanuka második napja alkalmából tartott ünnepségen – fotó: MTI

 

Makón egyebek mellett felújítják a zsinagógát, információs pontot alakítanak ki, és megépítik a temetőbe vezető utat. Nyírtasson zarándokközpont épül. Nagykállón imaszobát alakítanak ki, valamint emlékhelyet Taub Eizik Izsák csodarabbi tiszteletére. Sátoraljaújhelyen vendégszállás és látogatóközpont létesül, Miskolcon pedig a zsidó közösség együttműködésével kiállítóközpontot alakítanak ki. Cél az is, hogy Miskolcon és Sátoraljaújhelyen megteremtsék annak a lehetőségét, hogy a létesítmények osztálykirándulások helyszínei is lehessenek.

Utoljára 2002-ben újították fel a makói zsinagógát, akkor így nézett ki az épület
MTI Fotó: Németh György

Heisler András kitért arra, hogy a világ minden tájáról, de elsősorban Izraelből, az Egyesült Államokból és Kanadából várhatók zarándokok ezen az öt helyszínen. Hozzátette: a XXI. századi öntudatos zsidó léthez hozzátartozik a múlt megismerése, megértése és emlékének ápolása is. A projektek megvalósítására a Mazsihisz vezetésével konzorcium jött létre.


Kiss János (Fidesz–KDNP), Miskolc alpolgármestere ismertette a város zsidóságának történetét, majd elmondta: ez a turisztikai projekt újabb elemmel teszi gazdagabbá Miskolc belvárosát. A városnak gyarapodást, épülést és a kulturális élet fellendülését hozták a történelmi egyházak, amelyekkel Miskolc évszázadok óta hagyományosan jó kapcsolatot ápol. A zsidó örökség bemutatásával a város egyszerre emlékezik a múltra, változtatja meg a jelent,  és építi a jövőt – tette hozzá Kiss János.

Kapcsolódó Cikkek

  • GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

  • Légy szíves! Légy színes!

    Légy szíves! Légy színes!

    Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.