2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb Pécs

Zsolnay Program: missziót teljesítettek

Három év alatt mintegy kétezren – köztük határon túliak is – jutottak el ingyenesen a Zsolnay Kulturális Negyedbe, és annak kiállításaira, programjaira – jelentette be Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője a Zsolnay Program zárásán. A program a pécsi önkormányzat, a Baranya Megyei Önkormányzat, és a Zsolnay Örökségkezelő összefogásával indult abból a célból, hogy minél többen ismerjék meg a Zsolnay-negyed egyedülállóan gazdag kulturális kínálatát.

Kozármislenyből érkezett az utolsó csoport, akik a három éve indított Zsolnay Program segítségével jutottak el a Zsolnay-negyedbe. A planetárium mellett a múzeumokat is végigjárták a gyerekek. Rajtuk kívül még 65 baranyai településről érkeztek fiatalok és idősek. A cél az volt, hogy olyanok is megismerhessék a Zsolnay-negyed látnivalóit, akik ezt más keretek között nem tehetnék meg.


800 gyermek érkezett a Zsolnay-negyedbe a program által

Nagy Csaba országgyűlési képviselő, korábban a Baranya Megyei Közgyűlés elnökeként vett részt a program elindításában. A sajtótájékoztatón elmondta: a programmal a város kulturális kisugárzását próbálták meg Baranyába is elvinni, a megyeszékhelyen kívül mintegy 300 településre.

Három év alatt összesen 1931-en éltek a lehetőséggel, és vettek részt a Zsolnay Programban.


Vincze Balázs ügyvezető szerint azonban nem a számokról szól az a siker, amit a programmal elértek, hanem a misszióról, amit teljesítettek.

Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, a kulturális alapellátás kiterjesztésének összehangolásáért felelős miniszteri biztos elmondta: egy ilyen világra szóló attrakciót, mint a Zsolnay Kulturális Negyed, mindenkinek meg kell ismernie, és ezt a kormány is támogatja. 2014-ben a kulturális alapellátás program első ütemében a kistelepülésekre koncentráltak, most már a célközönség is kibővült. Hiszen 2018-tól a gyermekek és a határon túli magyarok a kiemelt célcsoport. Így a ZSÖK kicsit be is előzte ezt a célkitűzést ezzel a programmal – tette hozzá Hoppál Péter.

A baranyai települések mellett 18 határon túli gyermekcsoportot is fogadtak, többek között Kishegyesről, Eszékről és Szabadkáról. A résztvevők között több mint 800 gyermek volt.

Kapcsolódó Cikkek