2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Belföld

Meglett a miskolci pénzszállítós sikkasztáskor megfújt 600 millió

Az ügyészség írta meg, hogy hosszú évek után, egészen pontosan 10 év elteltével előkerült az a pénz, amit 2009-ben egy miskolci pénzszállító cég biztonsági őre fújt meg úgy, hogy egy éjjel altatót kevert munkatársai italába. Kiderült, hogy egy négyfős társaság rejtegette a pénzt, amiből azóta már bátran költekeztek is.

2009-ben kezdődött az ügy, amikor egy miskolci pénzszállító cég, a Brink’s egyik biztonsági őre úgy lopott el 650 millió forintot a cég telephelyéről, hogy altatót kevert kollégái italába. Igaz, D. János azóta már letöltötte büntetését, ám a pénz mindeddig nem került elő. A lopással kapcsolatban most új fejlemények láttak napvilágot. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség arról ír, hogy most négy ember ellen emeltek vádat pénzmosás gyanúja miatt. Az ügyészség egyébként egy szót sem ír a cégről, de még a biztonsági őrről sem, ám a Blikk úgy tudja, hogy a 10 évvel ezelőtt ellopott pénzről van szó.


Mint írják, A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség három férfi és egy nő ellen emelt vádat különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt, akik egy miskolci pénzszállító cégtől 2009 szeptemberében elsikkasztott 600 millió forint megőrzésében és felhasználásában közreműködtek.

Úgy tudni, hogy az értékszállító cég alkalmazottja a megszerzett készpénzt autójával egy bérelt garázsba vitte, és abból 100 millió forint körüli összeggel Thaiföldre utazott, a megmaradt pénz őrzését vállaló társaival telefonon tartotta a kapcsolatot.


Az őrzést végző tettesek az egyikük rokonához elvittek 500 millió forintot, aki ezért 50 millió forintot kapott, míg a két férfi egyike 7 millió, a másik 50 millió forintot vett magához. A maradék pénzt két műanyag hordóba és egy háti kézi permetezőbe pakolták, majd a Tarcal határában lévő szőlőben elásták. A garázsban maradt gépkocsit az egyik vádlott alkalmi ismerősével elvitette onnan, amiért 10 millió forintot adott neki.

Ezután az egyik vádlott az elásott pénzből valutára történő átváltás kérésével 100 millió forintot adott az elkövetésbe bevont újabb vádlottnak, akinek ezért 20 millió forintot ajánlott. További 10 millió forintból kifizette az egyik vádlott az időközben Thaiföldön elfogott és sikkasztás bűntette miatt jogerősen 7 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélt pénzszállító 10 millió forint összegű pénzmellékbüntetését.

Szabadulását követően a pénzszállítónak 17 millió forintot adott át az egyik elkövető, további pénzeket pedig kassai kaszinóban szerencsejátékra költöttek el. Az elásott pénzből 100 millió forint nedvességet kapott, ezért azt kiszárították, majd ebből részben tízmilliós tételekben szerencsejátékot játszott az egyik vádlott, részben sérülésmentes bankjegyekre cserélték azt az elkövetők miskolci és budapesti bankfiókokban.

Az egyik vádlott továbbá többmilliós tételekben életbiztosítást és megtakarítási szerződést kötött, gépjárművet vásárolt. Az ügyészség a három férfi vádlottal szemben, akik közül kettő bűnügyi felügyelet alatt áll, börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és pénzbüntetést, továbbá vagyonelkobzást, míg a női vádlottal szemben felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést indítványozott.

Kapcsolódó Cikkek