2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb Szeged

19 éve játszották az utolsó első osztályú labdarúgómeccset Szegeden

Szeged 1999-ben büszkélkedhetett utoljára élvonalbeli labdarúgócsapattal, igaz a Szeged LC dicstelenül, az idény felénél anyagi gondok miatt megszűnt, az eredményeit pedig törölték. A szegedi labdarúgás eddigi utolsó első osztályú mérkőzésére 19 évvel ezelőtt, december 11-én került sor.

Újoncként vágott neki a Szeged LC az 1999–2000-es nemzeti bajnokságnak. Az őszi szezon végéhez közeledve folyamatosan szaporodtak a gondok, a tulajdonos ígéreteiből egyre kevesebb vált valóra. A bizonytalan gazdasági helyzet végül azt eredményezte, 2000. március 12-én a Szeged LC sorozatban a negyedik mérkőzésén sem állt ki, ezért az MLSZ kizárta a bajnokságból. A klub utolsó lejátszott mérkőzésére 1999. december 11-én került sor, amikor a Kispest Honvéd látogatott a Felső Tisza-parti Stadionba.


Ez a lelátó azelőtt soha nem volt ilyen üres

 

Szeged LC–Kispest Honvéd

Negyedóra sem telt el a mérkőzésből, amikor Domonkos egy szép szólót követően a tizenhatoson belülre ért, majd a menteni igyekvő Németh–Basics páros együttes erővel buktatta. Az esetért járó büntetőt Plókai végezte el, akinek a lövése a kapufán csattant, a kipattanót Szabó Dobóba lőtte, a triplázásnál Plókai lövésével felszabadult a szegedi kapu. A 18. percben Popovics beadását követően Faragó fejelhetett tisztán, a labda azonban levágódott a kapufáról. A 66. percben megszerezte a vezetést a Szeged: Kenesei felívelése pontos volt az előrehúzódó Basicsnak, aki egy szép mozdulattal a tizenhatosról átemelte Vezér fölött a labdát. Tizenegy perccel később egyenlítettek a vendégek: egy szöglet utáni kavarodás során Popovicshoz került a labda, aki röviden fejelte haza Dobónak és ezzel gólhelyzetbe hozta az egy perccel korábban csereként beállt Vukovicsot, aki az első labdaérintéséből a kapuba juttatta a játékszert, és ezzel beállította az 1-1-es végeredményt.


Valóra vált álom

A mérkőzés előtt nem gondoltam volna, hogy tizenkilenc évvel később úgy kell majd erről beszélnünk, mint a szegedi labdarúgás utolsó első osztályú találkozójáról – kezdte a visszaemlékezést Dobó Csaba, a Szeged LC egykori kapusa. – Életem egyik nagy álma vált valóra, amikor a Kispest ellen a kék-fekete szentélyben, első osztályú meccsen kezdőként pályára léptem. Szerintem egy jó mérkőzést játszottunk, nyerhettünk is volna – mondta kissé csalódottan az egykori hálóőr.

Night klubban aláírt szerződések

– Az egész fél szezon nagyon kaotikus volt – mesél tovább Dobó. – Én harmadik számú kapusként szerződtem le, örültem, hogy részese lehetek végre egy focicsodának Szegeden, de már a tárgyalásokkor feltűnt, hogy a tulajdonosi háttér, finom szólva is kétséges. A Stadler stadion night klubja melletti tárgyalóban fogadták a szerb tulajdonosok a focistákat, közben a félmeztelen rúdtáncos lányok adtak műsort, miközben mi kint várakoztunk a profi szerződésekre. Visszatekintve érthető ez az egész, hiszen amilyen csúfosan kezdődött, olyan dicstelenül is ért véget. Mindennek az okai az átláthatatlan, kétes hátterű vezetők voltak, akik nyilvánvalóan az életvitelükből kifolyólag sem voltak képesek rendben, biztosan, jövőbe vezető tervekkel működtetni egy céget. Márpedig egy profi futballklubnak komoly cégnek kell lennie, nem pedig bűnözők játszóterének – fogalmazott Dobó, majd hozzátette: belülről ez a morális csődhelyzet végig érezhető volt a focisták körében is.

A szegedi labdarúgás eddigi utolsó első osztályú mérkőzése (1999. december 11.)

Szeged LC–Kispest Honvéd FC 1-1 (0-0)
Szeged, Felső Tisza-parti Stadion 1500 néző, vezette: Hanyecz.
Szeged LC: Dobó – Basics, Mikler (Nagypál), Turján, Popovics, Udvari, Herczku, Jeremejev (Kurucsai), Kenesei, Faragó, Németh. Vezetőedző: Linka József.
Kispest Honvéd FC: Vezér – Plókai, Medgyesi, Szekér (Wukovics), Domokos (Szekeres),Téger, Pintér, Németh (Fehér), Füzi, Szabó, Pisroska.
Vezetőedző: Reszeli-Soós István.
Gól: Basics (66. p.), illetve Wukovics (77. p.)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek