EUR: 330,96 Ft
CHF: 301,32 Ft
2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Belföld

Rengeteg támogatást kapnak a családok

Emelkedő minimálbér, gyed és családi adókedvezmény, csökkenő adók – a Lokál összeszedte milyen pozitív változásokat hoz a családok számára a 2019-es esztendő.

149 ezer a minimálbér


A minimálbér bruttó 149 ezer forintra, a szakmunkás minimálbér bruttó 195 ezer forintra emelkedett a munkáltatók és a munkavállalók megegyezése nyomán. A mostani nyolcszázalékos növekedést ugyanekkora követi 2020-ban. Idén folytatódik a rendvédelmi és az egészségügyi dolgozók bérrendezése is.

Emelkedik a gyed


Emelkedik a gyermekgondozási díj (gyed), amelynek maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 ezer 600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 104 ezer 300 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében 136 ezer 500 forintra emelkedett. A diplomás gyedet már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik.

Bevezetik a gyodot

A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára bevezetik a gyermekek otthongondozási díját (gyod), összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható. Az otthonápolási díj most 15 százalékkal nőtt, 2022-ig összesen 30 százalékkal emelkedik. Az ellenzéki pártok a parlamentben nem támogatták a gyod bevezetését.

Nyugdíj

A nyugdíjak mértéke 2,7 százalékkal emelkedik, de a nyugdíj mellett is munkát vállalók, illetve az őket foglalkoztatók is jobban járnak idén, ugyanis az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után már csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell megfizetni.

Havi 40 ezer a kétgyerekeseknek

A családtámogatások bővülésével a kétgyermekes családok adókedvezményének mértéke 5 ezer forinttal, havi 40 ezer forintra emelkedett. Szintén a családoknak jelent segítséget, hogy – igaz, már tavaly december 1-jétől – bővült a csok: a 10 milliós kedvezményes kamattámogatású kölcsön igénylésének lehetőségét már a kétgyermekes családok is igénybe vehetik. A háromgyerekeseknél az összeg 15 millióra nőtt.

Segítség a vállalkozásoknak

Nyolcmillió forintról tizenkétmillióra emelkedett a legkisebb vállalkozások áfamentességi határa. A kisvállalkozások 10 milliárd forintot spórolnak és megszabadulnak az áfabevallás kötelezettsége alól is.

Kevesebb lesz a tej áfája

Az élelmiszerárakban pozitív változást hozhat, hogy a tartós tejek áfáját a legalacsonyabb, ötszázalékos szintre csökkentették.

Csökkenő banki költségek

Csökken a bankadó felső kulcsa: 0,21 százalékról 0,2 százalékra. Ugyanakkor húszezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Négyes karambol miatt teljes útzár a 33-as főúton

  Négyes karambol miatt teljes útzár a 33-as főúton

  Összeütközött négy jármű a 33-as főúton Hortobágynál csütörtök délután, a balesetben ketten súlyosan megsérültek, az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján.

 • RMDSZ: Ne avatkozzon be a kormány a választójogba és igazságügyi törvényekbe

  RMDSZ: Ne avatkozzon be a kormány a választójogba és igazságügyi törvényekbe

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sürgős gazdasági intézkedéseket vár Románia következő kormányától, és elvárja, hogy az új kabinet ne módosítsa a választójogot és az igazságügyi törvényeket – mutatott rá Kelemen Hunor csütörtökön, miután Ludovic Orban miniszterelnök-jelölttel egyeztetett.

 • Az induló nagyberuházás miatt megnyitották a Sió-zsilipet

  Az induló nagyberuházás miatt megnyitották a Sió-zsilipet

  A siófoki vízszintszabályozó műtárgyak jövő hónapban kezdődő átépítése miatt megnyitották a Sió-zsilipet szerdán, a hónap végéig tartó vízeresztés nyomán 3-5 centimétert fog csökkenni a Balaton vízszintje, ugyanakkor lehetővé válik a hajózás a Sió-csatornán – derül ki a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság MTI kérdéseire csütörtökön megküldött válaszából.