2019. június 20., csütörtök
Rafael

Sport

70 éves a boxlegenda George Foreman

Január 10-én lesz hetvenéves George Edward Foreman amerikai nehézsúlyú olimpiai bajnok ökölvívó, akit minden idők legidősebb nehézsúlyú világbajnokaként tartanak számon.

George Foreman 1949. január 10-én született a Texas állambeli Marshallban szegény, többgyermekes családban. Houstonban nőtt fel, fiatalként többször szembekerült a törvénnyel, mert számos utcai verekedésbe keveredett. Középiskolai tanulmányait abbahagyta, és csatlakozott egy programhoz, amely fiatalok képzését segítette elő. Ekkor kezdett el bokszolni, amatőr ökölvívói pályafutásának első mérkőzését 1967-ben egy elsőmenetes kiütéssel nyerte meg. Az amerikai csapat nehézsúlyú versenyzőjeként indult az 1968-as mexikói olimpián, a döntőben a görög származású, de orosz színekben versenyző Ionas Chapulos ellen a második menetben kiütéssel diadalmaskodott.


Az olimpiai aranyérem elnyerése után a profi pályafutás mellett döntött. 1969-ben lépett először ringbe, és a harmadik menetben kiütéssel győzött. 1973-ban szerezte meg első világbajnoki címét a veretlennek tartott Joe Frazier ellen, akit a második menetben szintén kiütéssel győzött le. Ám egy év múlva, 1974. október 30-án elvesztette világbajnoki övét, Muhammad Ali a nyolcadik menetben kiütéssel legyőzte. A Zaire (ma Kongói Demokratikus Köztársaság) fővárosában, Kinshasában megrendezett, minden idők egyik legnagyobb érdeklődésével várt bokszmeccse Dzsungelharc (Rumble in the Jungle) néven vált ismertté. A helyszínről tudósító Normal Mailer amerikai író A bokszmeccs című riportszerű regényében örökítette meg a legendás mérkőzést. Az összecsapás után Foreman és Ali életre szóló barátságot kötött.

Foreman (Big George) a vereség után egy ideig csak a szórakozásnak élt, vagyona jó részét elszórta, barátnőit szinte naponta váltogatta. 1976-ban azonban élete egyik legjobb meccsét vívta Ron Lyle ellen, akit az ötödik menetben kiütött. Ezután ismét megverte korábbi ellenfelét, Joe Frazier-t, majd három könnyebb győzelem után, 1977-ben Puerto Ricóban megküzdött Jimmy Younggal, aki a tizenkettedik menetben kiütötte, s ezzel elszenvedte pályafutása második vereségét. A mérkőzés után rosszul lett, eszméletét vesztette, halálközeli élménye után úgy vélekedett, hogy Istennek köszönheti életét. Ezért felhagyott az ökölvívással, Houstonban lelkipásztor lett, közben családot alapított. Többször nősült, házasságaiból összesen tizenkét gyermeke született.


1987-ben ismét visszatért a ringbe, bár testsúlya jóval meghaladta a tíz évvel korábbi 90 kilogrammot. Lassabban mozgott, de ütései még mindig rendkívül nagy erejűek voltak. “Úgy mozog a ringben, mint a kikötőben a horgonyozásra készülő Queen Mary óceánjáró” – írták róla. Havonta lépett ringbe, és ütötte ki sorra ellenfeleit, hogy ismét valóra válthassa álmát, amely meg is valósult, amikor 1994. november 5-én, a tizedik menetben kiütötte az akkori világbajnokot, Michael Moorert. Ezzel örökre beírta magát a boksztörténelembe, mert negyvenöt évesen minden idők legidősebb nehézsúlyú világbajnokaként szerezte meg a címet. 1997-ben még elnyerte a Boksz Világunió (WBU) nehézsúlyú világbajnoki címét, de még abban az évben vereséget szenvedett, és végleg visszavonult.

A szakemberek szerint az egyik legjobb nehézsúlyú bokszoló volt, bár sohasem tartozott a kifinomult technikájú versenyzők közé. Győzelmeit nyers ütőerejének, erőszakosságának, valamint kiváló ütésálló képességének köszönhette. Védekezése meglehetősen szellős volt, de az úgynevezett kagylóvédekezés mégis az ő nevéhez fűződik. Profi pályafutása során 81 meccsből 76-ot nyert meg, ebből 68-at kiütéssel.

1973-ban és 1976-ban az év bokszolójának választották, 1998-ban a texasi Houston teológiai főiskoláján díszdoktorrá avatták a hátrányos helyzetű gyerekek érdekében végzett jótékony tevékenysége elismeréseként. A “boksznagypapát” a sportági Hírességek Csarnokába is beválasztották, és úgy emlegették, mint “a világ egyetlen lelkészét, aki teljesen törvényesen hetvenhat embert vert félholtra”.

Visszavonulása után lelkészként közösségi központot alapított, és sikeres vállalkozásokba kezdett, filmszerepeket vállalt. Az amerikai kiadással egy időben, 2007-ben jelent meg magyarul Ken Abrahammal közösen írott könyve, az Isten a szorító sarkában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Liu Shaoang: 2022-ig szeretnék világbajnok lenni

  Liu Shaoang: 2022-ig szeretnék világbajnok lenni

  Mindössze hat hét pihenő után májustól már újra keményen edzenek a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók, akik közül az olimpiai és Európa-bajnok Liu Shaoang egyik fő célja, hogy megszerezze a kollekciójából még hiányzó világbajnoki aranyérmet.

 • Kezdődik a nyár legnagyobb sport fesztiválja

  Kezdődik a nyár legnagyobb sport fesztiválja

  Több mint 40 sportág 2500 versenyzőjének részvételével rendezik a nyár legnagyobb sport fesztiválját, a Beach Sports Festivalt. Június 20-23. között a Lupa Beachen rendezik a strandsportágak országos, regionális bajnokságait, valamint a hagyományosan zárt terekhez kötött sportok ez alkalomra kiírt versenyeit.

 • Kásásék jutalomjátékra készülnek

  Kásásék jutalomjátékra készülnek

  Újrajátsszák a sydney-i olimpia magyar–orosz férfi vízilabdadöntőjét. Természetesen ott lesz az augusztus végi All Star fesztiválon a háromszoros olimpiai bajnok Kásás Tamás is.

 • Európa csúcsán a Ferencváros

  Európa csúcsán a Ferencváros

  Bő hat év alatt szinte a nulláról sikerült felépíteni a Ferencváros férfi vízilabdacsapatát, amely a klub 120 éves történetének első csapatsportbeli Bajnokok Ligája trófeáját nyerte meg.