EUR: 323,95 Ft
CHF: 292,31 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb V.kerület

A Belváros 2019-ben is továbbfejlődik

A Vörösmarty tér és a Podmaniczky tér kerül sorra idén a Belváros megújulását szolgáló munkasorozatban. Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester szavaiból kitűnik, a cél, hogy az elavult beton- és elhasznált térkő felületek megszüntetésével zöldebb, modernebb, kellemesebb közösségi terek jöjjenek létre.

Az elmúlt évek változásait figyelve egyértelműen kiolvashatóak Belváros önkormányzatának az V. kerület megújításával kapcsolatos irányelvei. Az egyik, hogy az autós forgalom, a parkolási rendszer észszerűsítésével, a gyalogos- és kerékpáros-közlekedés támogatásával sokkal kevésbé környezetterhelő életmód jöjjön létre a főváros szívében, a másik, hogy a zöldfelületek növelésével, a korszerű járófelületek preferálásával a XXI. századi igényeknek megfelelő környezet alakuljon ki. A változások az V. kerület jó részét elérték már, a 2018. év végén a József nádor tér parkosítása kezdődött meg, idén pedig a Vörösmarty tér és a Podmaniczky tér kerül sorra.


Nő a zöldfelület

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester tájékoztatása szerint a Vörösmarty térre és a környező utcákba ültetendő fáknak köszönhetően hét százalékkal nő majd a zöldfelület. A Podmaniczky téren ez az arány harminc százalék lesz.

A Vörösmarty tér szó szerint a város szíve, a budapestiek kedvelt találkozóhelye, a turisták kihagyhatatlan célpontja, amely olyan rendezvényeknek adott helyet az elmúlt évtizedekben, mint az Ünnepi Könyvhét vagy az Adventi Vásár. Noha a tér korábbi ikonikus, ám ide nem illő épülete, az „üvegpalota” eltűnt már, koncepciózus megújításra eddig senki nem vállalkozott. A tervezett átalakításokkal kapcsolatban Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere úgy fogalmazott, a tér faltól-falig megújul, a több mint 30 éves beton térkő burkolatot magas minőségű, egyedi kialakítású és megjelenésű természetes lapkő burkolat váltja majd. Új köz- és díszvilágítási rendszer lesz a régi helyett, továbbá megújulnak az utcabútorok is. A tér rekonstrukciójához kapcsolódóan a környező mellékutcákat is felújítják. Megújul a Deák Ferenc utca Bécsi utca és Apáczai Csere János utca közötti szakasza, valamint a Vigadó utca, és a Harmincad utca Erzsébet tér és Vörösmarty tér közötti szakasza.

Szentgyörgyvölgyi Péter úgy fogalmazott, a Vörösmarty tér faltól-falig megújul
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A Vörösmarty tér olyan kiemelt rendezvényeknek ad helyet, mint az adventi vásár, ezért is fontos, hogy megfeleljen a 21. századi igényeknek

Talán még nagyobb szüksége van a felújításra a Podmaniczky térnek, amely trolivégállomásnak ad helyet, és amely egyben az Arany János utcai metrómegálló miatt fontos átszállópont is. Figyelembe kell venni, hogy a tér a Szent István Bazilika és a Szabadság tér szomszédságában van, „csupabeton” állapota tehát nemcsak nem hangulatos, rontja is Belváros összképét. A polgármester határozottan jelentette ki: cél az, hogy a Podmaniczky tér központi része valóságos városi ligetté váljon. A területre 82 új fát ültetnek, kőburkolatot fektetnek le, megszűnik a trolibusz végállomás és megújul a közvilágítás.


Kapcsolódó Cikkek