EUR: 323,43 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

PR

A betegadatok komplex kezelése az orvosi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elindításával, az egészségügyben példátlan volumenű informatikai fejlesztéssel a kormány lefektette a digitális egészségügy alapjait. Az indulás óta a háziorvosok, a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények, a gyógyszertárak és a mentőszolgálat mellett egyes magánszolgáltatók is csatlakoztak és töltenek fel egészségügyi adatot a rendszerbe. Cél, hogy 2020-ig a betegellátásban résztvevő minden hazai egészségügyi intézmény és vállalkozás kapcsolódjon az EESZT-hez.

Közös érdekünk, hogy minden betegadatunk egy helyen elérhető legyen orvosaink részére, függetlenül attól, hogy állami intézményben vagy magánrendelőben kaptuk a kezelést. Az EESZT-hez már csatlakoztak a különböző implantátumok és protézisek (például fog, csípőprotézis, szemlencse vagy hallókészülék) beültetését végző szolgáltatók, és folyamatosan csatlakozik a magánegészségügy egyre több szereplője is.


Közös érdekünk, hogy minden betegadatunk egy helyen elérhető legyen orvosaink részére, függetlenül attól, hogy állami intézményben vagy magánrendelőben kaptuk a kezelést. Az EESZT-hez már csatlakoztak a különböző implantátumok és protézisek (például fog, csípőprotézis, szemlencse vagy hallókészülék) beültetését végző szolgáltatók, és folyamatosan csatlakozik a magánegészségügy egyre több szereplője is.

Az EESZT élesítésével elindult egy önvezérelt, minőségbiztosítási folyamat, amely nemcsak az egészségügyi informatikára, hanem a teljes ellátó rendszerre, így az orvosok munkáját segítő betegútszervezésre, és a gyógyítási folyamatokra is hatással lesz. Elkerülhetőek a feleslegesen megismételt vizsgálatok és a szakemberek számára ellenőrizhetőek a felmerülő gyógyszerkölcsönhatások.


Várhatóan 2019 év végére készül el az EESZT mobilon is elérhető felülete, így az állampolgárok majd könnyebben, egyszerűbben érhetik el egészségügyi adataikat. Emellett megjelenhetnek egészségügyi témájú mobilalkalmazások is, ami megnyitja az utat a betegellátást javító, az orvos-beteg kapcsolatot kiegészítő fejlett, 21. századi telemedicina-szolgáltatások előtt is. További fontos fejlesztés a betegellátás során keletkező dokumentumok szabványosítása, amely lehetővé teszi az adatok gépi feldolgozását. Ez hatalmas áttörést hozhat, hiszen a rendszerezett és feldolgozott egészségügyi adatok az orvosok döntését jóval magasabb szinten tudják támogatni. A páciensek így még gyorsabb, hatékonyabb és személyre szabottabb ellátáshoz juthatnak.

A betegadatok komplex kezelése az orvosi ellátás során a legnagyobb érték, éppen ezért nagyon fontos, hogy háziorvosunk is megfelelő részletességgel kitöltse eProfilunkat, különös tekintettel az esetleges allergiákra, rendszeresen szedett gyógyszerekre – erre nagy szükség lehet balesetet szenvedett vagy öntudatlan beteg esetén.

– Az orvos és a beteg szempontjából is egyaránt kényelmes, biztonságos és hatékony – mondta dr. Trombitás Zoltán, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház főigazgatója, aki a rendszer egyik legfontosabb előnyeként tartja számon, hogy a betegnek nem kell magával vinnie orvosához a leleteit, zárójelentéseit, ambuláns lapjait.

– Erre nincs is mindig lehetősége, hiszen történhetnek olyan váratlan események – baleset, hirtelen rosszullét az utcán, munkahelyen –, amikor egyszerűen nincsenek a betegnél ezek a dokumentumok. A sürgős ellátást végző szakember, például a mentőorvos azonban az EESZT segítségével minden fontos adathoz hozzáfér, ezáltal sokkal pontosabb és megalapozottabb orvosi döntések születhetnek a betegek terápiáiról és elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok.

X

Kapcsolódó Cikkek

  • Ez aztán a látványos sportesemény!

    Ez aztán a látványos sportesemény!

    A polgári világ hangulatába és látványos külsőségei közé repít vissza három napra a Derby és Divat Fesztivál a Kincsem Parkban, június utolsó hétvégéjén. Lélegzetelállító ruhaköltemények, izgalmas agár- és lóversenyek, gyerekprogramok várják az érdeklődőket, de ez még nem minden!

  • Nyerő tippeka kánikulától

    Nyerő tippeka kánikulától

    Hivatalosan is itt a nyár, támadnak a szúnyogok, és felforr az agyunk a melegben. Mégsem állíthatjuk, hogy a nap sütötte meg a fejét annak az amerikai meteorológusnak, aki kitalálta a klímalottót.