EUR: 334,05 Ft
CHF: 304,83 Ft
2019. november 11., hétfő
Márton

Külföld

A brit kilépés ellen tüntettek Írország és Észak-Írország határán

A brit európai uniós tagság várható megszűnése (Brexit) ellen tüntettek szombaton Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország határán. A több száz tiltakozó azokra a veszélyekre igyekezett felhívni a figyelmet, amelyeket a Brexit jelenthet az egykor súlyos felekezeti erőszak uralta Észak-Írországban.

A demonstrálók, akik közül sokan katonának vagy vámtisztviselőnek öltöztek, attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból a határellenőrzés visszaállításához vezet, és emiatt kiújulnak a régi konfliktusok. Jelenleg az Írország és az Észak-Írország közötti határ szinte láthatatlan és szabadon átjárható, a brit kilépés után viszont az lesz az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi határa az Európai Unióval.


“Mi vagyunk azok, akik elszenvedjük a londoni parlamentben elkövetett hibákat” – idézte a PA brit hírügynökség az egyik tüntetőt Down grófságban.

“Nem fogadjuk el, hogy határok legyenek” – mondta.


Az Észak-Írországban a katolikusok és a britpárti protestánsok között évtizedeken át tartó erőszakhullámnak az 1998. április 10-én aláírt nagypénteki megállapodás vetett véget, felekezeti ellentéteknek azonban mind a mai napig vannak jelei, Belfastban például több mint száz fal van, amely elválasztja egymástól a különböző vallású szomszédságokat.

Mind az ír, mind a brit kormány által rendszeresen hangoztatott álláspont, hogy nem vezetnek be újra határellenőrzést a Brexit után, az Európai Unió viszont arra figyelmeztetett, hogy ez elkerülhetetlen lesz, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki március 29-én, a tagság megszűnésének jelenleg érvényes napján.

Mint arról a Lokál is beszámolt, az Origo felidézte, hogy a 2016-os brexit-népszavazás előtt a magyar kormány fizetett hirdetésben kampányolt a britek maradása mellett. Végül magas részvétel mellett 52 százalék szavazott az EU-tagság ellen. A brit politikát meglepte a döntés, miniszterelnöknek is a kilépést ellenző Theresa Mayt választották meg. A kilépési tárgyalások nagyon elhúzódtak, eközben a brexit megakadályozására nagy energiákat fordított a sajátos demokráciafelfogású Soros György.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek