EUR: 324,62 Ft
CHF: 298,75 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Külföld

A csehek a terrorizmust tartják a legnagyobb veszélynek

A nemzetközi terrorizmust, a szervezett bűnözést és a menekülteket tartják a csehek az országukat leginkább fenyegető veszélynek – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet tavaly novemberben készített felmérése szerint a nemzetközi terrorizmust a megkérdezettek 61 százaléka minősítette a legnagyobb veszélynek, míg a szervezett bűnözést és a menekülteket egyaránt 54-54 százalék. A megszólítottak 36 százaléka viszont gyakorlatilag ezek egyikét sem tartotta veszélyesnek.


A nemzetközi terrorizmust veszélynek minősítők aránya az utóbbi években csökken: 2016-ban ez az arány 71 százalék, 2015-ben pedig 81 százalék volt.

A nemzetbiztonsági kockázatok negyedik helyére a radikális vallási mozgalmak kerültek. Ezeket az emberek nem egészen 50 százaléka jelölte meg veszélyesnek.


A másik oldalon a csehek jóval kevésbé tartják veszélyesnek a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali mozgalmakat, a külföldi hírszerző ügynökségek tevékenységét, valamint az országban élő több mint félmillió külföldi állampolgárt.

A szélsőjobboldali csoportokat és a külföldi hírszerző hálózatokat a megkérdezettek 26, illetve 23 százaléka minősítette veszélyesnek. A szélsőbaloldali csoportokat és a Csehországban élő több mint félmillió külföldi állampolgárt pedig egyaránt 22-22 százalék. Ezekben az esetekben aránylag magas azok aránya, akik a szélsőséges mozgalmakban és a külföldiekben nem látnak semmiféle veszélyt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek