EUR: 334,37 Ft
CHF: 305,69 Ft
2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Egyéb XIII.kerület XIV.kerület

A fal, amely mindent tud

Már birtokba vehették a látogatók a világ legnagyobb érintőképernyős múzeumi LCD-falát a kerületünkben található Szépművészeti Múzeum Márvány Csarnokában. A Magyar Nemzeti Bank támogatásával megvásárolt eszköz csaknem 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktív módon.

A 15 méter hosszú múzeumi fal csaknem 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktív módon (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

– A 15 méter hosszú múzeumi fal olyan élményt nyújt, amelyhez másképpen nehezen lehetne hozzájutni – mondta a berendezés bemutatóján Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke, aki méltatta a nemrég „fantasztikus szépségben” felújított múzeumépületet is. Hozzátette, a jegybank támogatása nem a jegybank Értéktár elnevezésű műtárgyvásárlási keretének terhére, hanem azon felül valósult meg.
Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozzátette: a jegybank 150 millió forintos támogatása nélkül nem tudták volna beszerezni a hatalmas LCD-falat, amellyel azok figyelmét is az állandó gyűjtemény kincseire szeretnék irányítani, akik már jártak az állandó kiállításon. Mint hozzátette, az október 31-ei újranyitás óta már több mint 100 ezren látogattak a Szépművészetibe, a vendégek többsége pedig ismét rácsodálkozott a megújult állandó kiállításra is.
– Az LCD-fal ezért csak a gyűjtemény olyan darabjait mutatja be, amelyek jelenleg is részei az állandó tárlatnak: az Egyiptomi Óbirodalom korától a XVIII. századig mintegy 300 festményt, szobrot és egyéb műalkotást – számolt be Baán László.
Back István, az LCD-falat kifejlesztő Back és Rosta Kft. alapítója elmondta, hogy Kínában már számtalan múzeumban, bevásárlóközpontban, repülőtéren megtalálható a Magic Wall néven ismert eszköz, amelyet azonban ekkora méretben még sehol nem állítottak fel. A 21 kijelzőből összeálló interaktív falat egyszerre akár 30-40 látogató is használhatja.


Tihanyi Kinga, a múzeum kommunikációs igazgatója az eszköz működését bemutatva hangsúlyozta: az LCD-fal segít a látogatóknak összeállítani a kiállításban bejárandó útvonalat, de utólag is érdemes felkeresni a QR-kódok segítségével okostelefonra is letölthető rengeteg pluszinformáció kedvéért.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.