EUR: 312,87 Ft
CHF: 275,91 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Extra

A feleségem halála óta tehetetlen vagyok

Több mint két éve nincs színpadon betegsége miatt Cserhalmi György. A színész nehéz éveken van túl, elvesztette feleségét is. Az asszony a halálos ágyán megható, szívszorító szavakkal búcsúzott a Kossuth-díjas művésztől: „Menj, neked még van dolgod az életben!”

„Tudod, hogy mi a méltóság? Végigkísértem Anna húgomat és a feleségemet, Erzsit a betegségükben. Mindketten rákosak voltak, iszonyú sokat szenvedtek, a gyógyulás legkisebb reménye nélkül. Az volt a tartás, ahogy ezzel szembenéztek, ahogy viselték a sorsukat, ahogyan viszonyultak az elmúláshoz. Ezerszer felvetődött bennem, hogy bírnám-e a töredékét is elviselni hasonló emberi nagysággal. Biztosan nem” – mondta szívszorító őszinteséggel a Nők Lapja interjújában a 70 éves Cserhalmi.


Cserhalmi György színész (Fotó: Máté Krisztián)

„Én azóta is tehetetlen vagyok. A mindennapi életet sem tudom igazán megoldani. Mosok, de hajtogatni nem tudok. Ott áll stószokban minden, ahogy kivettem a gépből. Csak a nagyját takarítom, rendet se rakok, szinte minden úgy van, ahogyan ő hagyta a kórház előtt. Azóta ugyanazokban a ruhákban járok. (…) És ugyanakkor nagyon erősen él bennem, amit mondott a halálos ágyán: »Menj, neked még van dolgod az életben!« Azóta is gyakran elgondolkozom, hogy ugyan mire gondolhatott?” – merengett a színész, akinek egyelőre nem hiányzik a munka.
„Este hatkor nem arra gondolok, hogy mit fogok játszani, hanem hogy milyen gyógyszereket kell még bevenni… Még nem vagyok olyan állapotban, hogy igazán hiányozhatna. A gerincműtéteim miatt szinte két évet töltöttem ágyban, fájdalmak között, kiszolgáltatottan, sokszor mozdulni sem tudtam. Két zseniális orvos, Varga professzor úr és Hangodi professzor úr volt, aki romjaimból összetákolt. Lépni sem tudtam” – tette hozzá a színész. Korábban a Lokálnak is mesélt arról, hogy az életét hosszú évek óta megkeserítik a gerincbántalmak.
– Korábban a gerincemet műtötték, hamarosan pedig kicserélik a bal térdemet. Kétségtelen, hogy ez a probléma „elvitt” néhány évet az életemből. Sok volt az ücsörgős, fekvős nap. Ha fel is keltem, sok értelme nem volt, mert mintha két farönkön álltam volna, estem, keltem. Gerinccsatorna-szűkületem volt, azt ki kellett pucolni. Persze ha valami borul a gerincnél, biztos, hogy azt az egyik láb megsínyli. A műtét után minimum három hónapos rehabilitáció vár rám. De ez az egész nem zavar, annyi műtétem volt már, és nagyon bízom az orvosokban, tudom, hogy mire képesek. Meg hogy elüssem az egész komolyságát: csak terminátorként szabad meghalni… – mondta akkor, és sajnos nem olyan rövid ideig tartott a rehabilitáció, mint amire számított, de a művész bízik benne, hogy hamarosan már bot nélkül járhat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így néz ki Pál Dénes álomkertje

  Így néz ki Pál Dénes álomkertje

  Régi álma teljesült Pál Dénesnek, amikor ősszel végre kertes házba költözött családjával. Az énekes már most kihasználja a tavaszi időt, kertrendezésbe kezdett, készül a munkára is alkalmas, kényelmes terasz és a játszósarok is a kislányának.

 • Homeopátia: Hatásos vagy átverés?

  Homeopátia: Hatásos vagy átverés?

  Napokon belül megváltozik a homeopátiás szerek kiváltása. Ezek vásárlásakor most már kötelező egy tájékoztatót is adni, amelyen figyelmeztetik a vásárlókat, hogy a szerek hatásossága általánosan nem igazolt.

 • Törőcsik Mari: A Jóisten az ölében tart

  Törőcsik Mari: A Jóisten az ölében tart

  Nem is lehetne boldogabb a 83 éves Törőcsik Mari, aki átvehette a Kossuth Nagydíjat. A színésznő megkönnyezte, hogy újra ilyen fontos elismerésben részesült, amit Orbán Viktor miniszterelnök személyesen adott át.