EUR: 333,66 Ft
CHF: 305,45 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Extra

A feleségem halála óta tehetetlen vagyok

Több mint két éve nincs színpadon betegsége miatt Cserhalmi György. A színész nehéz éveken van túl, elvesztette feleségét is. Az asszony a halálos ágyán megható, szívszorító szavakkal búcsúzott a Kossuth-díjas művésztől: „Menj, neked még van dolgod az életben!”

„Tudod, hogy mi a méltóság? Végigkísértem Anna húgomat és a feleségemet, Erzsit a betegségükben. Mindketten rákosak voltak, iszonyú sokat szenvedtek, a gyógyulás legkisebb reménye nélkül. Az volt a tartás, ahogy ezzel szembenéztek, ahogy viselték a sorsukat, ahogyan viszonyultak az elmúláshoz. Ezerszer felvetődött bennem, hogy bírnám-e a töredékét is elviselni hasonló emberi nagysággal. Biztosan nem” – mondta szívszorító őszinteséggel a Nők Lapja interjújában a 70 éves Cserhalmi.


Cserhalmi György színész (Fotó: Máté Krisztián)

„Én azóta is tehetetlen vagyok. A mindennapi életet sem tudom igazán megoldani. Mosok, de hajtogatni nem tudok. Ott áll stószokban minden, ahogy kivettem a gépből. Csak a nagyját takarítom, rendet se rakok, szinte minden úgy van, ahogyan ő hagyta a kórház előtt. Azóta ugyanazokban a ruhákban járok. (…) És ugyanakkor nagyon erősen él bennem, amit mondott a halálos ágyán: »Menj, neked még van dolgod az életben!« Azóta is gyakran elgondolkozom, hogy ugyan mire gondolhatott?” – merengett a színész, akinek egyelőre nem hiányzik a munka.
„Este hatkor nem arra gondolok, hogy mit fogok játszani, hanem hogy milyen gyógyszereket kell még bevenni… Még nem vagyok olyan állapotban, hogy igazán hiányozhatna. A gerincműtéteim miatt szinte két évet töltöttem ágyban, fájdalmak között, kiszolgáltatottan, sokszor mozdulni sem tudtam. Két zseniális orvos, Varga professzor úr és Hangodi professzor úr volt, aki romjaimból összetákolt. Lépni sem tudtam” – tette hozzá a színész. Korábban a Lokálnak is mesélt arról, hogy az életét hosszú évek óta megkeserítik a gerincbántalmak.
– Korábban a gerincemet műtötték, hamarosan pedig kicserélik a bal térdemet. Kétségtelen, hogy ez a probléma „elvitt” néhány évet az életemből. Sok volt az ücsörgős, fekvős nap. Ha fel is keltem, sok értelme nem volt, mert mintha két farönkön álltam volna, estem, keltem. Gerinccsatorna-szűkületem volt, azt ki kellett pucolni. Persze ha valami borul a gerincnél, biztos, hogy azt az egyik láb megsínyli. A műtét után minimum három hónapos rehabilitáció vár rám. De ez az egész nem zavar, annyi műtétem volt már, és nagyon bízom az orvosokban, tudom, hogy mire képesek. Meg hogy elüssem az egész komolyságát: csak terminátorként szabad meghalni… – mondta akkor, és sajnos nem olyan rövid ideig tartott a rehabilitáció, mint amire számított, de a művész bízik benne, hogy hamarosan már bot nélkül járhat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Dj Dominique barátai hátrányos helyzetűeket szórakoztatnak

  Dj Dominique barátai hátrányos helyzetűeket szórakoztatnak

  A ’90-es évek elejétől indult az a kezdeményezés, hogy minden évben rendeznek egy eseményt, amely a szeretetről, az elfogadásról a jótékonyságról szól. Idén szeptember 26-án szórakoztató rendezvénnyel készülnek a Papp László Budapest Sportarénába, amely felső tagozatos illetve középiskolás korú fiatalokat szólít meg a társadalmi integráció nevében.

 • Hiába a figyelmeztetés! Néhányan mégis lerohannák az 51-es körzetet

  Hiába a figyelmeztetés! Néhányan mégis lerohannák az 51-es körzetet

  Közel kétmillió fő, köztük több mint ezer magyar jelzett vissza a Facebookon a legendás 51-es körzet leigázására. Az amerikai légierő nevadai teszt- és kiképzőbázisára tervezett szeptember 20-ai eseményt eredetileg poénból hozták létre, nem számítottak ennyi érdeklődőre.

 • Király Linda: Elloptam apukám kocsiját

  Király Linda: Elloptam apukám kocsiját

  Ábel Anita nagy sikerű talkshowjában, a Nő Commentben hétről hétre négy ismert nővel és egy férfivendéggel együtt boncolgat hétköznapi vagy éppen szokatlan, nőket érintő témákat. A legfrissebb epizódban Dobó Kata, Király Linda, Kiss Orsolya, Hadas Kriszta és Steiner Kristóf beszélgettek többek közt arról, hogy kinek milyenek voltak az iskolaévei, mennyire voltak szigorúak gyerekként a szülei.