EUR: 323,95 Ft
CHF: 292,31 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb XIV.kerület

A főváros legnagyobb és legjobb játszóterét építik a Ligetben

A közeljövőben több beruházás is elkészül a Liget Budapest projekt keretében, és egyebek mellett az Új Nemzeti Galéria építése is elkezdődik. Sőt idén elkészül a főváros egyik legnagyobb, de egész biztosan legjobb játszótere integrált, különböző korosztályoknak szánt játszóelemekkel.

Az új játszótéren integrált és korosztályokra lebontott különleges játszóelemek lesznek (Fotó:ligetbudapest.hu)

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta, 2018 volt az első év, amikor a Városligetbe látogatók az elkészült projektelemeket birtokba is vehették. – Az Állatkerti körúton átadott Pavilonkert, a Vakok Kertje, az ifjúsági sportpályák vagy a kutyás élménypark mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 100 ezer főt. Megnyílt a történetének legnagyobb megújulásán átesett Szépművészeti Múzeum is – mondta Gyorgyevics, aki beszámolt arról, hogy pozitív visszajelzéseket kapnak a kutyás szervezetektől, a tanároktól és a látássérülteket képviselő szervezetektől is.
– Az eddig elvégzett parkrehabilitációnak köszönhetően több ezer négyzetméterrel növeltük a Liget zöldfelületét, létrehoztuk a főváros legkomplexebb kutyás élményparkját, a futókörrel körbevett sportpályákat a környékbeli iskolák igényei szerint, de újjávarázsoltuk a Szépművészeti Múzeum környezetét, és megújítottuk Magyarország első, speciálisan a vakok pihenését szolgáló parkrészletét is – mondta. Hozzátette, 2019-ben elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, valamint befejeződik az Olof Palme Ház rekonstrukciója. Hozzátette, elkezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai, emellett folytatódik a parkfejlesztés második üteme.
– Óriási élmény a világ egyik legjobb építészirodája, a SANAA csapatával együtt dolgozni a galéria tervein – mondta a  vezérigazgató, aki hozzátette: az épület jogerős építési engedéllyel rendelkezik, hamarosan kiírják a kivitelezési közbeszerzést, így a tervek szerint az év elején elindulhatnak a munkálatok.
Gyorgyevics Benedek beszámolt arról is, hogy idén végre elkezdődhetnek a Liget-projekt egyik izgalmas elemének, a Magyar Innováció Házának kivitelezési munkálatai. Az épület modern megfogalmazásban, de Pfaff Ferenc 1896-os eredeti tervei alapján épül újjá, ikonikus kupolájával együtt, amely kilátóként működik majd.
A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a parkfejlesztés második üteme is a jövő év elején kezdődik, a Hermina út–Ajtósi Dürer sor–Dózsa György út által határolt terület délkeleti harmadán.
– Igazi családbarát újdonságokkal készülünk: felépítjük a főváros egyik legnagyobb, de egész biztosan legjobb játszóterét integrált, különböző korosztályoknak szánt különleges játszóelemekkel, az aktív pihenést kedvelők számára pedig létrehozunk egy két kilométeres, teljes hosszán kivilágított futókört, amely mellett új sportpályák is helyet kapnak. A terület teljes növényzete megújul, és egy hatalmas rózsakertet is létesítünk a Millennium Háza bejáratához. Előrehaladott a kivitelezés az Ötvenhatosok terén, ahol a Néprajzi Múzeum épülete, valamint a parkolási gondok megoldására egy nyolcszáz autó befogadására alkalmas mélygarázs is épül, és a világhírű japán tervező, Fudzsimoto Szu tervei alapján a Magyar Zene Házának beruházása is elkezdődött. A Fővárosi Állat- és Növénykert nagyszabású bővítése szintén jó ütemben halad előre.


Kapcsolódó Cikkek