EUR: 322,25 Ft
CHF: 287,18 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Szolnok

A gólyatöcs lett Az év madara

A Szolnokon is megfigyelhető gólyatöcs vagy más néven széki gólya lett Magyarországon Az év madara. Nevéhez illően a madár tényleg emlékeztet egy gólyára, bár összetéveszteni semmiképpen sem lehet vele, hiszen jóval kisebb termetű nála. 

Az átlagosan 40 centiméter szárnyfesztávolságú gólyatöcs Európa és Ázsia déli részein honos. Magyarországon átlagosan 200-400 példány fészkel, ezekből 10-12 Szolnokon, bár jelenleg hiába keressük őket, a telet ugyanis Afrikában töltik, és majd csak a tavasz beköszöntével térnek vissza. Táplálékát rovarok és lárvák teszik ki, melyeket a sekélyebb édesvizekből szerzi be. 


A sekély vizekben igazán otthon érzi magát

Az év állatainak kiválasztása nem csak a versenyről és az internetes szavazásról szól. Meg kell ugyanis ragadni minden lehetőséget annak érdekében, hogy az emberek ismerjék a környezetet, tiszteljék a természetet és a benne élőket, ha másért nem, mert ők maguk is benne élnek. A természeti képződmények és az állatok védelmének érdekében időről időre népszerűsíteni kell egy fajt, melynek remek eszköze egy év állata – jelen esetben év madara – választás. 

Március és október között talán itthon is elcsíphetjük őket

A gólyatöcs egyébként szigorúan védett hazánkban, nem véletlen, hiszen egyedszáma igen alacsony, ráadásul életterének csökkenése miatt fennáll a veszélye, hogy egyszer végleg eltűnik a Kárpát-medencéből. Háborgatni sem ajánlott, egy példány eszmei értékéért ugyanis már személygépkocsit lehet vásárolni.

Kapcsolódó Cikkek