2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

A jelszómegosztás megöli a bizalmat

A párkapcsolatokban az online élet határai a kezdeti lángolás időszakában értelmezhetetlenek, hiszen miért ne adhatnánk meg szerelmünknek a jelszavainkat? Pedig nem ez a jól működő kapcsolat záloga.

A legboldogabb párok megtartják és tiszteletben tartják a magánszféra egy részét – Fotó: Profimedia, Depositphotos Inc.

Egy kutatás szerint sokkal nagyobb a bizalom és kevesebb a titkolózás azokban a kapcsolatokban, amelyekben az online térben megmarad mindkét fél  privát szférája. A felmérésben részt vevő minden harmadik megkérdezett ember kémkedett már partnere után az interneten. Közülük minden második elismerte, hogy a kapcsolatát instabilnak érzi. A válaszadókat arról is kérdezték, hogy mit igyekeznek leginkább titkolni a partnerük elől? Legtöbben az üzeneteik tartalmát, a pénzköltésüket, a személyes fájljaikat, valamint a legutóbb látogatott weboldalak listáját védik, miközben gyakran vezet veszekedéshez az online aktivitások titkolása. Ha a partnerek egymás készülékeit használják, akkor az adatvédelmi határok elmosódnak, ami feszültséget okozhat. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik jelszavakat adjuk meg egymásnak: a laptop vagy telefon PIN-kódja jól jöhet, de a párkapcsolati szakemberek szerint az e-mail- és a Facebook-fiók jelszavát ne osszuk meg a párunkkal. Ennyi függetlenségre a legbizalmasabb kapcsolatban is szükség van, a legboldogabb párok megtartják és tiszteletben tartják a magánszféra egy részét. Ráadásul jelszavaink kiadásával nemcsak saját, hanem ismerőseink magánszféráját is megsértjük, hiszen amikor valaki kapcsolatba lép velünk ezeken a felületeken, teljes joggal arra számít, hogy az üzenetet csak mi fogjuk elolvasni. Nem arról van szó, hogy elrejtünk valamit a másik elől, hanem arról, hogy tiszteletben tartjuk egymás magánéletét. Egy új párkapcsolatban pedig különösen érdemes vigyázni: sokan esnek abba a hibába, hogy a jelszócserével szeretnék megalapozni a bizalmat, amikor még nem is jött el az ideje. A bizalom nem az, hogy megadjuk egymásnak a jelszavainkat, hiszen a bizalomra épülő kapcsolatban nincs szükség arra, hogy a felek tudják egymás jelszavát, és időről időre ellenőrizgessék a másikat, mert maga az a tény, hogy valaki jogot formál a véletlenszerű ellenőrzésre, már megmérgezi a kapcsolatot.


Kapcsolódó Cikkek

 • Demetervin Pincészet – Délceg

  Demetervin Pincészet – Délceg

  A 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el “Debrecen Város Fehér Bora 2019” címet.

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.