EUR: 333,65 Ft
CHF: 306,81 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Külföld

A klímaváltozás miatti talajvíz-hiányra figyelmeztetnek a kutatók

A talajvíz drámai hiányának veszélye fenyegeti a jövő generációit a klímaváltozás miatt a Nature Climate Change című tudományos lap egyik tanulmánya szerint.

A kutatás szerint a következő 100 évben a világ talajvízraktárának csak fele fog teljesen feltöltődni vagy egyensúlyba kerülni.


A jelenségért a szélsőségesen száraz időszakok vagy a heves esőzések felelősek, amelyek következményei azonban csak késleltetve jelentkeznek.

A tudósok talajvíz-adatok alapján készült számítógépes modellekre alapozták jóslataikat. Az eredmények a kutatók szerint riasztóak.

“Ez egy környezetvédelmi időzített bomba, mert a klímaváltozásnak a talajvíz újraképződésére vonatkozó minden jelenlegi következménye hosszú idő múlva fogja befolyásolni teljes mértékben a folyók vagy a vizes területek alap vízhozamát” – mondta Mark Cuthbert, a Cardiffi Egyetem kutatója.

A folyamat, amelynek során az esővíz filtrálódik és a mélyebb talajrétegekben talajvízként összegyűlik, évszázadokon át is eltarthat. A pontos időtartam régióról régióra változik. Különösen a ma nagyon száraz területeken, mint amilyen a Szahara is, ez a folyamat több évezredet is igénybe vehet.

Az emberiség nincs tudatában ennek a problémának. Cuthbert szerint “a talajvíz nem szerepel az emberek gondolatai között”, holott ez a hatalmas rejtett forrás támogatja az élelmiszer termelését világszerte.

A talajvízforrásokat már ma is jelentősen veszélyezteti az emberek növekvő száma és az élelmiszertermelés mértékének ezzel járó növekedése.

Kapcsolódó Cikkek