EUR: 323,95 Ft
CHF: 292,31 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Külföld

A kolumbiai elnök kemény intézkedéseket jelentett be a gerillák ellen

Kemény intézkedéseket jelentett be a Nemzeti Felszabadítási Hadsereggel (ELN) szemben pénteken Iván Duque kolumbiai elnök a bogotái Santander rendőrakadémia ellen elkövetett 21 életet követelő merénylet végrehajtásával vádolva a baloldali gerillaszervezetet.

“Az ELN fegyveres terrorista csoport az értelmi szerzője ennek a megvetendő támadásnak. Ezt a merényletet már hónapokkal korábban előkészítették és megszervezték. Kolumbiában mindenki számára világossá vált, hogy az ELN valójában nem akar békét” – mondta Duque, felidézve a gerilláknak tulajdonított emberrablások és támadások hosszú sorát azóta, hogy megkezdték velük a béketárgyalásokat 2017-ben.


Bejelentette, a baloldali gerillákkal folytatott béketárgyalások során felfüggesztett letartóztatási parancsokat újból életbe léptetik. Az elnök felszólította Kubát, hogy a zátonyra futott béketárgyalások miatt a Havannában tartózkodó tíz ELN-parancsnokot vegye őrizetbe.

“Szeretnénk megköszönni a kubai kormánynak szolidaritását, amelyet ma és tegnap is kinyilvánított, s felkérjük, fogja el a területén tartózkodó terroristákat és adja át őket a kolumbiai rendőrségnek” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy nincs olyan ideológia, amely igazolná a csütörtöki támadás kegyetlenségét.


“Nem nyugszunk, míg az elkövetőket és értelmi szerzőket felelősségre nem vonjuk” – hangsúlyozta az államfő.

A merényletet a Santander tábornok rendőrakadémia parkolójában követte el José Aldemar Rojas Rodríguez, aki robbanószerrel megpakolt teherautóját a kadétok között robbantotta fel. Rodríguez, aki egykor Mocho Kico harci név alatt az ELN robbantási szakértőjeként dolgozott, életét vesztette a robbantásos támadásban.

Néstor Humberto Martínez kolumbiai főügyész tájékoztatása szerint a merénylettel összefüggésben egy gyanúsítottat már őrizetbe vettek. A Ricardo Carvajal néven azonosított férfi rendőrség által lehallgatott telefonbeszélgetéséből kiderül, hogy részt vett a merénylet végrehajtásában.

Martínez elmondta, hogy alig tíz perccel a robbantást megelőzően egy azonosítatlan férfi szállt ki a robbanóanyaggal megpakolt teherautóból egy buszmegállóban, ami utalhat arra is, hogy a pokolgépet távkapcsolóval hozták működésbe, s nem öngyilkos merényletről volt szó, mint azt eddig feltételezték.

A nyomozók azt próbálják megállapítani, hogy ez az ismeretlen férfi azonos-e Ricardo Carvajallal, akit hajnal előtt fogtak el, katonai egyenruhákat és a lázadó fegyveresek kézikönyvét foglalva le nála.

Az ELN-nek nagyjából 2000 harcosa lehet. A szervezetet az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon. Ez Kolumbia utolsó létező gerillahadserege, miután Juan Manuel Santos volt elnök két évvel ezelőtt sikeres békemegállapodást hozott tető alá a jóval nagyobb Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szervezettel. Az ELN-nel azonban megszakították a béketárgyalásokat, miután a baloldali gerillák ismételten merényleteket hajtottak végre és túszokat szedtek.

A gerillacsoport vezetése nem nyilatkozott a robbantásról.

Kapcsolódó Cikkek

 • 10 éve halt meg a pop királya, Michael Jackson

  10 éve halt meg a pop királya, Michael Jackson

  A pop királya tíz éve, 2009. június 25-én halt meg. Ellentmondásos örökséget hagyott maga után, s miközben 750 millió albumot adott el, pályafutása végén a sajtó már inkább csak különcségeiről, szexuális botrányairól írt, ő pedig a nagy visszatérésről álmodott.

 • A nap képe: Forró a talaj

  A nap képe: Forró a talaj

  A népszokás szerint Szent Iván éjjelén a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást, a gonosz elűzését és az újjászületést jelképezi.

 • Hatalmasat bakizott a híradós

  Hatalmasat bakizott a híradós

  Az Extra News televízió fiatal híradóshölgye éppen Mohamed Murszi, volt egyiptomi elnök haláláról számolt be, amikor annyira elbambult, hogy a súgógép által adott információk végéről még azt is beolvasta, hogy „Samsung készülékről küldve”.