2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Békéscsaba

A könyvtár a közösségé

Különleges és fejlesztésekben gazdag esztendőt zárhatott a Békés Megyei Könyvtár. Több új teret alakítottak ki, új szakkörök, képzések indulhattak el, interaktívabbá vált az intézmény. Ezek az újítások pedig nagyban befolyásolják majd az elkövetkező éveket is.

2018-ban adták át a nagyközönségnek a Kollabort és a Digilabort. Azokat a közösségi tereket, ahol kicsik és nagyok számos tevékenységgel megismerkedhetnek, kipróbálhatják, mit is tudnak ezek a modern eszközök. Az év végén tesztelhették először az érdeklődők az új helyiségeket, december utolsó napjaiban például egy ajándékba adható képeslapot készíthettek. Világított az üdvözlőlap, amihez egy működő áramkört kellett kiépíteni a vállalkozó szellemű látogatóknak. Legalább havonta egy ilyen interaktív foglalkozást terveznek a jövőben is.


Fotó: MTI/Rosta Tibor
Többféle tevékenységet is ki lehet próbálni a Kollaborban

A könyvtár új funkcióit mind az oktatási intézmények, mind a lakosság érdeklődéssel fogadta. Több intézmény kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy rendszeresen használhassa a kialakított tereket. Az óvodások esetében inkább az óvónők érkeznek, hogy tanuljanak, majd a megszerzett ismeretekkel kreatív foglalkozásokat tartanak a kicsiknek. Az általános és középiskolás diákok természetesen már maguk is használhatják az eszközöket. A felnőttek pedig a szakkörök keretei között a mihamarabbi munkába álláshoz sajátíthatnak el új ismereteket.

Egy korona volt az elmúlt években végzett munkán a Minősített Könyvtár cím elnyerése, ami szintén 2018-ban valósult meg. Egy részletes beszámolót, önértékelési munkát kellett beadni az intézménynek. Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója megosztotta, ez az elismerés minden dolgozó érdeme, hosszú évek munkájával és sok, remélhetőleg elégedett olvasóval érdemelték ki.


Az év végén került sor, az ünnepekhez kapcsolódva, a mosolycsomag akcióra is. Idén is egy kistelepülés, Méhkerék rászoruló családjainak gyűjtöttek cipős dobozokat. Közel 200 összegyűlt 2018-ban is, hála az olvasóknak, a könyvtárosoknak, egy békéscsabai hivatalnak és vállalkozásnak. A játékoknak, édességeknek nagyon örültek a megajándékozottak. A helyi könyvtár új berendezésének felavatásakor kerültek kiosztásra a dobozok.

2019 ugyanúgy kezdődik majd a Békés Megyei Könyvtárban, mint a legtöbb kulturális intézményben. Január 22-én kedden ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ebből az alkalomból rendhagyó irodalomórát szerveznek a középiskolásoknak, és egy új kiállítás megnyitójára is sor kerül. De január 8-án megnyílt már a könyvtár első tárlata Világválasztó címmel, Császár Mónika Ilona festményeiből.

Kapcsolódó Cikkek