EUR: 334,28 Ft
CHF: 306,65 Ft
2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Belföld

A kormány biztosítja a Ráday Kollégium újjáépítéséhez szükséges forrásokat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtt megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy a múlt éjjel kigyulladt fővárosi Ráday Kollégium újjáépítéshez szükséges összes anyagi forrását rendelkezésre bocsátják.

A miniszter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy telefonon biztosította erről Bogárdi Szabó István református püspököt.


A tűz oltása közben egy megégett holttestet találtak a harmadik emeleten, a lépcsőfordulóban. A Ráday Kollégiumban többségében a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tanuló diákok élnek.

Gulyás Gergely a tájékoztatón tudatta: a kormány gondoskodik a múlt hétvégén elhunyt Andy Vajna temetéséről, a filmproducer-kormánybiztos végső nyughelye a budapesti Fiumei úti temetőben lesz.


A kormány saját halottjának tekinti Andy Vajnát, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, aki tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult a magyar filmipar elismertetéséhez a világban – mondta a tárcavezető.

Gulyás Gergely szólt továbbá arról, a kormány ülésén több budapesti ügyről is szó volt. Közölte: a kormány támogatja a tervek elkészítését a 3-as metró meghosszabbítására Káposztásmegyerig. A szükséges forrásokat a kabinet a főváros rendelkezésére bocsátja.

A Fővárosi Nagycirkusz elhelyezésével kapcsolatban megerősítette, a kormány szerint új helyet kell találni az intézménynek, a felmerült Podmaniczky utcai helyszínről ugyan még nincs végső döntés, de a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésén határozhatnak a kérdésben.

Beszámolt a budai Vár felújításának folytatásáról is, elmondta, a cél, hogy a világháborúban és a kommunizmusban lerombolt épületeket helyreállítsák, így a korábbi külügyminisztérium épületét – de a tárca nem költözik oda -, valamint részben az egykori főparancsnokságot is. Újjáépítik továbbá a Teleki-kastélyt és istállóépületét.

A családvédelmi konzultációról a miniszter azt közölte: a tervek szerint a február 6-i kormányülésen hoznak egy részletes akciótervet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök ismertet majd február 10-i évértékelő beszédében. A családtámogatási rendszer jelentősen bővülni fog 2019-ben – előlegezte meg Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökség vezetőjét a kormányinfón kérdezték a Sneider Tamás Jobbik-elnökkel kapcsolatban a napokban megjelent hírekről.

A közéletben nincs helye annak, aki ilyen gyűlölet-bűncselekményt követ el – mondta a miniszter azzal összefüggésben, hogy évekkel ezelőtt Sneider Tamás egy mozgáskorlátozott embert bántalmazott – Gulyás Gergely szavai szerint – “annak származása miatt”.

A tárcavezető kifejezetten elrettentőnek nevezte ezt a botrányos eseményt.

A miniszter szerint a Jobbik és a baloldal összefogása arról szól, hogy a baloldal próbálja szalonképessé tenni a rasszizmust és az antiszemitizmust. Különösen visszás ez annak fényében – tette hozzá -, hogy a magyar baloldal a saját identitását 1990 óta valamiféle antifasiszta harcban találta meg.

Azt is megemlítette, hogy a szintén botrányba keveredett Szávay István még mindig a Jobbik országgyűlési képviselője, a holokauszt-emlékművet meggyalázó volt jobbikos képviselő pedig még ma is választókerületi elnök a pártban. Megjegyezte továbbá, hogy a szintén jobbikos Gyöngyösi Márton – jelenlegi frakcióvezető – származás alapján kívánta listázni a közjogi tisztséget betöltőket és a képviselőket, az akkori mondatai ellen pedig közösen szólalt fel egy tüntetésen a baloldalról Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, a Fideszből pedig Rogán Antal.

Arra a felvetésre, hogy Bayer Zsolt újságíró trágár szavakkal illetett egy ellenzéki tüntetésen felszólaló, szintén trágár kifejezéseket használó középiskolást, a Miniszterelnökség vezetője úgy reagált: méltánytalan először a reakciót minősíteni az akció minősítése előtt. A középiskolás szavaira azt mondta: nem lehet olyan elfogadhatatlan stílusban beszélni például a köztársasági elnökről vagy közjogi tisztségviselőkről, ahogyan azt a diáklány tette. Bayer Zsolt szavait pedig úgy kommentálta: a reakció arányban állt az akcióval.

A tüntetésekről egyébként azt mondta: a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Le kell vonni a következtetéseket az elmúlt hetek tüntetéseiből: van egy agresszív kisebbség, amely szívesen kimegy az utcára, de érdemi tömegtámogatás nincs – fogalmazott. Úgy látja, ma a törvényes keretek betartása rendkívüli nehézségeket jelent az ellenzéki képviselőknek és azoknak is, akik nem tiltakozni mennek az utcákra, hanem rombolni és garázdálkodni.

A kulturális tao-támogatásokra vonatkozó kérdésre kifejtette: a főpolgármester a kormány átalakításai terveit kemény kritikával illette, így tárgyalások kezdődtek. Ugyan a döntés joga és felelőssége a kormányé, de olyan megoldást szeretnének, amely a főpolgármesternek is elfogadható, és közel van a megállapodás – magyarázta. Felidézte: korábban mindenki kritizálta a rendszert, majd megszüntették, és most mindenki sajnálja, hogy megszűnt. A cél az, hogy jobban lehessen elosztani a pénzt, úgy, hogy ne legyenek visszaélések – mutatott rá. Közölte: hogy ki mennyit kap, az az államtitkár döntése, és ebben döntés még nem született.

Arra a felvetésre, hogy a kultúrharc befolyásolja-e majd az államtitkár döntését, úgy válaszolt, nem lesz része, mert “nincs kultúrharc”.

A budaörsi hulladékszállítási problémákkal kapcsolatban elmondta: ha Budaörs ezt a feladatot nem képes a saját cégével megoldani, a katasztrófavédelem ugyanúgy megoldja, ahogyan decemberben is tette.

Arra a felvetésre, hogy Hollik István parlamenti képviselőként is marad-e kormányszóvivő, az érintett azt felelte: nem kapott másféle utasítást a kormányfőtől.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mechanikus szerelő álláslehetőség

  Mechanikus szerelő álláslehetőség

  A Mediaworks Hungary Zrt., ismert és közkedvelt napilapjaival, a Nemzeti Sporttal, a Világgazdasággal, 19 megyei napilappal, női, bulvár-, gasztro-, ifjúsági és sportmagazin-portfóliójával, digitális médiatermékeivel, nyomdáival Magyarország egyik legfontosabb médiavállalata, mely közel 2300 munkavállalót foglalkoztat országszerte.

 • Karácsony mindennap sofőrrel jár

  Karácsony mindennap sofőrrel jár

  Talán már meg sem lepődünk Karácsony újabb ferdítésén, miszerint az újonnan megválasztott főpolgármester, igyekszik magát igazi zöldnek beállítani, ezért mindenhol hangsúlyozza, hogy tömegközlekedéssel és biciklivel jár.

 • Elég volt az ellenzéki cirkuszokból!

  Elég volt az ellenzéki cirkuszokból!

  A parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására tett javaslatot a Fidesz-KDNP. Kocsis Máté, a nagyobbik frakcióvezetője megengedhetetlennek nevezte egyes ellenzéki képviselők viselkedését az Országgyűlésben.