EUR: 333,98 Ft
CHF: 304,62 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Egyéb Tatabánya

A kultúra közvetítőit díjazták

Tatabánya  tizenöt éve ünnepli és emlékezik meg méltó módon a magyar kultúra napjáról. A szokásokhoz híven idén is ennek az ünnepségnek a keretében találtak gazdára a város rangos elismerései a Jászai Mari Színházban.

Az ünneplőket Bencsik János országgyűlési képviselő köszöntötte, aki beszédében hangsúlyozta a magyarság hagyományainak ápolását és megóvását, valamint gyökereink, nemzeti identitásunk erősítését.


Elismerve a több évtizedes  pedagógiai munkát, arany, gyémánt, rubin díszoklevelet vehettek át nyugalmazott pedagógusok, akik a felnövekvő ifjúság útját egyengették, és akik oklevelüket 50, 60, valamint 70 éve szerezték meg. Czipri Józsefné, Csordás Tiborné, Dalmadiné Végh Ilona, Haraszti Lászlóné, Perneczky Lászlóné és Troll Ferencné arany, Segesdi Imréné gyémánt, míg Erdész Gyuláné rubin díszoklevelet kapott.

A több évtizede dolgozó pedagógusok köszöntése régi hagyomány

Az elismeréseket Schmidt Csaba polgármester (jobbra) adta át

A pályakezdő pedagógusokat is köszöntötték. Dragonya Gréta Ágnes, Dubányi Dóra, Fekete-Kónya Marianna, Hajós Szandra, Kovács Roxána, Méhes Szandra Vivien és Stefán Renáta vehette át az okleveleket Schmidt Csaba polgármestertől.


A magyar kultúra fáklyavivői, továbbadói a családok mellett az óvoda és az iskola, illetve azok pedagógusai – fogalmazott a városvezető. – Városunk ezen a napon köszönti azokat a pedagógusokat, akik több évtizedes nevelő-oktató munkájuk elismerésként díszdiplomát vehetnek át, valamint a pályájukat most kezdő pedagógusokat is. Előbbiek egy életen át hűek voltak hivatásukhoz, és most eljutottak életük egyik kiemelkedő pontjához. A pályakezdő fiatalok előtt még hosszú út áll, de tudják, hogy van méltó, erőt adó minta előttük.

Minden néptáncos munkája benne van a díjban

Ez a díj egyben egy egész közösség elismerése is – fogalmazott köszönőbeszédében Emmer Róbert, miután átvette a Tatabánya Kultúrájáért Díjat. A Bányász Táncegyüttes igazgatója szerint több száz ember munkája van ebben a kitüntető címben.

Sokan és sokat dolgozunk azért, hogy minél több emberhez eljusson a néptánc, a népi kultúra – emelte ki Emmer Róbert. – Természetesen rájuk és a közösen elért eredményekre vagyok a legbüszkébb. Arra, hogy minden évben közel 150 fiatal ismerkedhet meg a népi hagyományokkal, és mutathatja meg a tudását rendszeresen a színpadon.

Emmer Róbert nevéhez több népszerű program is kötődik: a Déva Gála a jótékony jellege mellett mára a megye egyik legrangosabb társasági eseménye lett, a néptáncfesztivál és a koreográfusverseny szakmai elismertsége is évről évre nő.

A Déva Gála több mint másfél évtizede a szívügyem, és ezzel szerencsére így vannak a visszatérő művészek is, akik már év elején betervezik naptárukba az eseményt – mesélte a Bányász Táncegyüttes igazgatója. – A koreográfusverseny keretében különleges produkciókat is el tudunk hozni a városba, és nem utolsósorban a hazai táncosok számára is kiváló erőfelmérő.

Az idei év Emmer Róbert és a Bányász Táncegyüttes számára is különleges lesz, hiszen a közösség ősszel ünnepli fennállásának 70. évfordulóját.

A Krajcsirovits Henrik Városi Művészeti Ösztöndíjjal idén Keresztesi Botond képzőművészt jutalmazták. Keresztesi Botond 1987-ben született Marosvásárhelyen, gimnáziumi tanulmányait azonban már Tatabányán, a Bárdos László Gimnáziumban fejezte be 2006-ban. Több egyéni kiállítást tudhat maga mögött, emellett számos válogatott és csoportos kiállítása is volt. Műveit ismerik hazánkon túl is, többek között Oslóban, Stuttgartban és Szlovákiában.

A Tatabánya Kultúrájáért díjat idén Emmer Róbert vehette át Schmidt Csaba polgármestertől. Emmer Róbert 1986 óta a Bányász Táncegyüttes aktív tagja, illetve 2011 óta az együttes igazgatója, emellett az „Alapítvány Tatabánya Tánckultúrájáért” kuratóriumának elnöke.  2006-ban létrehozta a Tatabányai Néptánc Alapfokú Művészeti Iskolát, ahol évente közel 150 fiatal ismerkedik meg a néptánccal, a népi kultúrával, növelve ezzel a magyarságtudatukat. 16 éve szervezi a Déva Gálát, amelynek bevételével Böjte Csaba testvér gyermekotthonainak fenntartóját, a Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogatják.

Az idei rendezvény Ady Endre halálának 100. évfordulója előtt tisztelgett. Ennek apropóján a Jászai Mari Színház művészei, Danis Lídia és Crespo Rodrigo elevenítettek fel részleteket a költő és nagy szerelme, Léda életéből. A díjátadó ünnepséget a tavalyi Krajcsirovits Henrik-ösztöndíjas zenész, Laskay Zsuzsa fellépése is színesítette.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

  • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

    40 zsák szemetet gyűjtöttek

    A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…