2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Külföld

A levélvágó hangyák koordináció nélkül építenek több kilométeres utakat

A levélvágó hangyák egymás közötti kommunikáció és koordináció nélkül építenek akár három kilométeres utakat is – állapította meg egy szerdán közzétett amerikai tanulmány.

A kutatók szerint az eredmények alapján talán újra kell gondolni azt, amit eddig egyes hangyakolóniák belső szervezettségéről tartott a tudomány.


Minden levélvágóhangya-kolónia majdnem három kilométernyi utat váj magának az erdei talajban, átlagosan 11 ezer óra munkát fordítanak az építésre és a fenntartásra. Az utak az élelem és az építőanyag szállítására szolgálnak.

Sokáig úgy vélték, hogy a Dél- és Közép-Amerikában honos hangyák a kommunikáció segítségével szervezik megaprojektjeik kivitelezését, kijelölik, mely egyedek hordják el a szemetet és szerzik be az építőanyagot.


A természet egyik legnagyobb “mérnöki” teljesítményéről híres fajt tanulmányozó nemzetközi kutatócsoport azonban meglepő felfedezést tett. Nagyszabású építkezéseik során a hangyák nem kommunikálnak egymással a különböző feladatokról, semmilyen koordináció nincs az egyedek között, látszólag minden állat maga dolgozik, például megoldja az elé kerülő akadály problémáját.

“A hatalmas élelemhordó útvonalak kiépítése a gyűjtögető életmód mellékterméke. Nagyon meglepődtünk, mert sok közös tevékenység alapja a kommunikáció” – mondta Thomas Bochynek, a Northwestern Egyetem villamosmérnöki és informatikai tanszékének munkatársa az AFP-nek.

Sokáig úgy vélték, az építkezéseket az egyes rovarok maguk után hagyott feromonnyomai szervezik, ebben lehet az üzenet a kolónia többi tagja számára. Azóta számos tanulmány vonta ezt kétségbe.

Bochynek és csapata laboratóriumban és a természetben is tanulmányozta a levélvágó hangyákat. Számítógépes modellt is készítettek arról, hogyan takarítják el az útjukba kerülő akadályokat – számoltak be róla a Proceedings of Royal Society B tudományos folyóirat szerdán megjelent számában.

Bochynek elmondta, hogy a kutatás arra az egyszerű evolúciós energiatakarékossági elvre hívhatja fel a figyelmet, ami úgy hangzik: ha nem szükséges, ne kommunikálj!

“A biológusokat és az informatikusokat is lenyűgözte az, hogy a csoporton belüli komplexitás összeállhat az egyszerű egyedek koordinálatlan munkájából, mivel ez nagyon eltérő emberi társadalmunktól” – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek