EUR: 333,90 Ft
CHF: 304,43 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Egyéb Érd

A magyar kultúrát köszöntötték

Városi és irodalmi díjakat adtak át

Évtizedes szokásnak megfelelően városi ünnepséggel köszöntötték Érden – a Magyar Írószövetséggel közösen – a magyar kultúra napját, a himnusz megszületésének évfordulóját.


Az ünnepségre teljesen megtelt az érdi Polgárok Háza díszterme

Kölcsey Ferenc verssorait idézte bevezetőjében T. Mészáros András polgármester, hangsúlyozva, hogy a település életében mennyire fontos szerepet kap a kultúra, a művészet.

T. Mészáros András polgármester bevezetőjében a kultúra Érden betöltött szerepét hangsúlyozta

Több városi program tanúskodik erről, a rendszeresen megtartott nyári képzőművész-alkotótábortól az Érdi Napok rendezvénysorozatáig – mind erre hívják fel a figyelmet a magyar kultúra napja alkalmából átadott rangos díjak, elismerések is.


Az Írószövetség elnöke, Szentmártoni János nemcsak Kölcseyről beszélt, hanem a száz esztendeje elhunyt Ady Endréről is

A Magyar Írószövetség elnöke, Szentmártoni János üdvözlőbeszédében nemcsak Kölcseyről beszélt, hanem a száz esztendeje elhunyt Ady Endréről is. Mint elmondta, talán Ady gyakorolta a legnagyobb hatást a magyar irodalomra, még akkor is, ha manapság többen megosztó személyiségnek tartják: nem szorul azonban védelemre, lepattognak róla a „jelen irodalmi ámokfutóinak” nyílvesszői.

Simon Adri kapta idén a Bella István Díjat

Az elismerések sora az egy ideig Érden élt Bella István költőről elnevezett díj átadásával kezdődött. Egy fiatal költőnő, Simon Adri vehette át idén a Bella István-díjat. Iancu Laura költő laudációjában nemcsak a díjazott tanulmányairól, képzettségéről esett szó, hanem szerkesztői, irodalomszervezői tevékenységéről is. Ezt követte a Csuka Zoltán Díj átadása, amelyet ebben az évben Habos László többkötetes író, költő, irodalomszervező vehetett át.

A Csuka Zoltán Díjat Habos László irodalomszervező vehette át

Ő meghatározó alakja a város, sőt a régió irodalmi életének, ötleteivel, szervezői-gyakorlati tevékenységével, egyéb művészeti ágakkal való kapcsolatok kezdeményezésével és ápolásával teszi színesebbé, gazdagabbá a Poly-Art Alapítvány, az Irodalomkedvelők Klubja és a Képzőművészek Érdi Közössége munkáját.

Az énekesnő-dalszerző Szigeti Eszter Érdi Művészeti Díj elismerésben részesült

Az idei Érdi Művészeti Díjat Szigeti Eszter kapta. Őt gyakran lehet látni-hallani, szinte nincs olyan érdi kulturális rendezvény, irodalmi műsortól kiállításmegnyitóig, amelyen ne szerepelne. Az énekesnő-dalszerző alkotótársával, Varga Zoltán zongoraművésszel a városban élt költő, Bíró András általuk megzenésített verseit olyan sikerrel vitte lemezre, hogy az érdikum lett, azaz bekerült a helyi értéktárba.

Zsille László József Attila-díjas költő köszöntötte és mutatta be az irodalmat népszerűsítő rádiósokat

Az ünnepségen az irodalmat népszerűsítő rádiósok is elismerésben részesültek, őket Zsille Gábor József Attila-díjas költő köszöntötte és mutatta be. Először a már elhunyt rádiós munkatársak – Antall István, Filippinyi Éva, Szabó Éva – életútját idézte fel, majd következtek a már nyugdíjas, illetve még aktív rádiósok: Albert Zsuzsa, Bicsák Eszter, Házi Hunor, Kövesdi Zsuzsa, Kulcsár Katalin, Liptai Katalin, Stifner Gábor és Völgyi Tóth Zsuzsa.

A diákok számára kiírt „Így írok én” című pályázat nyerteseinek Nida Judit, a Csuka Zoltán Városi Könyvtár igazgatóhelyettese adta át a díjakat
Fotók: Boros Sándor

Az immár ötödik alkalommal kiírt „Így írok én” című, diákok számára meghirdetett irodalmi pályázat díjazottjai ugyancsak az ünnepségen vehették át az elismeréseket. Idén 142 pályázó 276 pályaművet nyújtott be az ország különböző részeiből, még határon túlról is érkeztek pályamunkák. A díjakat Nida Judit, a Csuka Zoltán Városi Könyvtár igazgatóhelyettese adta át a 7–18 éves pályázóknak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

  • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

    40 zsák szemetet gyűjtöttek

    A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…