EUR: 334,69 Ft
CHF: 306,74 Ft
2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Belföld

A magyarok az erős nemzetállamokra szavaznak

A magyarok 80 százaléka a nemzeti szuverenitás erősítése mellett áll és nem kér az erősebb európai integrációból – ismertette legfrissebb közvélemény-kutatása eredményét a Századvég Alapítvány csütörtökön közleményben az MTI-vel.

A Századvég mérése alapján az alapvetően EU-tagság párti közvélemény elégedetlen az EU jelenlegi vezetésével és változásokat akar.


A magyarok 59 százaléka támogatja az EU-t, ugyanakkor az EU vezetőiről, a brüsszeli bürokráciáról a magyar lakosság 65 százalékának kedvezőtlen a véleménye. A válaszadók 77 százaléka szerint az EU-nak Magyarország szemszögéből változásokra lenne szüksége és csak 18 százalékuk látja úgy, hogy jelenleg megfelelően működik az EU.

A magyarok 80 százaléka olyan EU-t szeretne, ahol a tagállamoknak több önállósága van, a megkérdezettek 15 százaléka áll az erősebb integráció mellett. A válaszadók 62 százaléka szerint a tagállamoknak kellene, hogy több hatalma legyen az EU fölött, és nem fordítva. A magyarok 57-67 százaléka mind az energiaügyeket, mind a gazdasági ügyeket, mind a bevándorlásügyet nemzetállami hatáskörbe vonná.


Mindezek alapján kijelenthető, hogy a magyar társadalom nem egy “európai szuperállamban”, hanem az erős nemzetállamok együttműködésére épülő Európai Unióban hisz – áll a Századvég közleményében.

A magyarok 85 százaléka azt várja a kormánytól, hogy küzdjön Magyarország önálló döntési jogaiért és szuverenitásának védelméért az EU-ban, 84 százaléka fontosnak tartják Európa keresztény kultúrájának, örökségének, hagyományainak és értékeinek védelmét, 83 százaléka az Afrikából és a Közel-Keletről érkező illegális migráció korlátozását.

“Tehát a magyarok kulcsfontosságúnak ítélik Európa hagyományos arculatának megőrzését és az ezt veszélyeztető kontrollálatlan bevándorlás megfékezését” – közölte a Századvég.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek