EUR: 334,58 Ft
CHF: 305,93 Ft
2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Egyéb Veszprém

A mi dolgunk nem a dicsőítés, hanem az emlékezés

Veszprémbe érkezett a doni emléktúra

Szerző: Bertalan Melinda


Veszprémbe érkezett a Bakony Nemzetközi Menetszázad a Doni Hősök Nemzetközi Emléktúra keretében. Megemlékezéssel és koszorúzással tisztelegtek a Don-kanyarban harcoló magyar katonák előtt.

A január 11-én Szigligetről indult Bakony Nemzetközi Menetszázad mintegy két tucat települést, köztük Nagyvázsonyt érintve érkezett meg Veszprémbe, dacolva a viharos széllel, hóval, faggyal, már-már a doni viszonyokat idéző időjárási körülményekkel.


50 kilométeres menettel emlékeztek a Don-kanyarban elesett katonákra (fotó: Kovács Bálint)

A magyar, német, cseh, szlovák és litván tartalékos és aktív katonák azonban helytálltak, mert le akarták róni tiszteletüket, fejet hajtani a háborús hősök előtt – mondta el Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a Bakony Nemzetközi Menetszázadot életre hívó Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesületének elnöke a Komakút téren megtartott emlékezésen.

Strenner Zoltán szerint nemcsak az emlékezés, hanem annak módja is fontos (fotó: Kovács Bálint)

Strenner Zoltán önkormányzati képviselő beszédében kiemelte: a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása. Morus Tamás bölcs szavai ma is érvényesek: el kell mesélnünk a múlt történeteit, hogy az utánunk következő nemzedékek is megismerhessék őket, meríthessenek belőlük, hogy útmutatóul szolgáljanak számukra.

De az emlékezésen túl talán ugyanilyen fontos az is, hogy ezt milyen módon tesszük. Az események puszta felidézése nem elég, az emlékezésnek önmagán is túlmutató példává kell válnia. A Doni Hősök Emléktúrája pedig pontosan ilyen: követésre sarkall, tehát valódi hagyományőrzés, amit az is jelez, hogy immár 19. alkalommal meneteltek a katonák – vélekedett Strenner.

A Komakút téren rendezték meg a veszprémi megemlékezést (fotó: Kovács Bálint)

Szabó József János hadtörténész ünnepi köszöntőjében arról beszélt, a mi feladatunk nem az, hogy megítéljük a Don-kanyarban harcoló katonákat, hanem hogy emlékezzünk apáink, nagyapáink szenvedésére, akik hatalmas menetet tettek meg 1942 nyarán a Don-kanyarig, majd vissza 1943 januárjában, amikor a II. magyar hadsereg megszűnt hadsereg lenni.

Szabó József János hangsúlyozta: az utókor dolga nem az ítélkezés (fotó: Kovács Bálint)

Szabó szerint egy katonát ugyanis nem lehet hibáztatni, mert a politikát nem ő csinálja. – Ő csak teljesíti a parancsot. A katona legszebb példája viszont a bajtársiasság. És ennek a bajtársiasságnak számtalan példája mutatkozott meg a Don-kanyarban, amikor az emberek életüket adták társaikért. Ettől kezdve pedig ezek az emberek számomra hősök voltak, és azok is lesznek. Mert a mi dolgunk nem az, hogy dicsőítsük őket. Emlékeznünk kell és elsiratni őket – mondta a hadtörténész.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.