2019. február 18., hétfő
Bernadett

Külföld

A migráció kezelése Európa legfontosabb feladata

Mivel az európaiak legfőbb aggodalmát a migráció okozza, Európa egyik legfontosabb feladatának kell lennie, hogy hatékonyan kezelje a probléma gyökerét és a migránsok beáramlását az Európai Unióba – hangsúlyozta Viorica Dancila román kormányfő Brüsszelben, az uniós intézményrendszerhez tartozó Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) ülésén csütörtökön.

Dancila az EU soros román elnökségének prioritásairól folytatott vitán kijelentette, meg kell erősíteni Európát a migrációs beáramlás okozta kihívások kezelése érdekében, amelyhez az uniós határok védelmének fokozására van szükség.


Európának a migráció globális feladatainak megoldására törekvő munka élére kell állnia hatékony kül- és biztonságpolitika kialakítása által – húzta alá a román miniszterelnök.

Meg kell védeni az európaiak békéjét és biztonságát, amelyhez a migráció kiinduló és tranzitországaival folytatott szoros együttműködésre, a tagállamok közös munkájára van szükség. Ennek szerves része az embercsempészet elleni hatékony fellépés – tette hozzá. Európának növelnie kell saját biztonságát a védelmi politikája erősítése által, a NATO-val kötött partnerségi keret lehetőségeinek kihasználásával. Az embereknek békét és biztonságot kell érezniük Európában mindenütt – hangsúlyozta a román miniszterelnök.


Dancila kiemelte, hogy a közelgő európai parlamenti választások kampányideje alatt és az után is közösen kell fellépni mindenfajta diszkriminatív tendencia ellen, beértve az antiszemitizmus megjelenését, a gyűlöletbeszédet vagy a populista hangok erősödését. Ezek ugyanis aláássák a demokratikus Európai Unió törekvéseinek sikerét – mondta. Európának az emberi méltóság erősítésére, a társadalmi egyenlőségek lebontására kell törekednie, beleértve a nők és a férfiak közötti különbségtétel megszüntetését és a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatását – húzta alá.

A román miniszterelnök emellett a társadalomhoz és a problémákhoz “nagyon közel folytatott”, intenzív európai szintű viták fontosságát hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy meg kell őrizni a polgárok pozitív hozzáállását az uniós intézményekhez. Ehhez azonban szerinte bizonyítani kell, hogy az uniós intézmények képesek eredményeket felmutatni. Véleménye szerint közel kell tartani a polgárokat a döntéshozatalhoz, az európai politikához, ellenkező esetben elvesztik támogatottságukat.

Dancila azt hangoztatta, hogy a kohéziós politikának az unió egységét kell erősítenie egyebek mellett a politika, gazdaság és társadalom vonatkozásában, ahogy az agrárpolitika terén is kiemelt szerepet kell kapnia.

“Európának a biztonság, a közös értékek és a fenntartható fejlődés közösségének kell lennie. Ezen dolgozik az EU soros román elnöksége” – fogalmazott.

Fontos meghallgatni a polgárok hangját az unió által követendő irányról. A román uniós tanácsi elnökség most kezdődött hat hónapja meghatározó időszak lesz, amelynek során meg kell mutatni, hogy az európai szinten hozott intézkedések konkrét előnyökkel járnak a polgárok számára – tette hozzá a román miniszterelnök.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt egy vatikáni fegyelmi bizottság kitaszította a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket, az amerikai katolikus egyház egyik volt vezetőjét, akit még tavaly is a legbefolyásosabbak között tartottak számon – közölték szombaton hivatalosan a Szentszéknél.

  • Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kezdeményezett maga ellen a British Midland Regional, vagyis Flybmi néven ismert brit légitársaság, és azonnali hatállyal törölte járatait – jelentette be a cég szombat este a honlapján, részben a Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) körüli bizonytalanságot okolva a kényszerű döntésért.