2019. november 20., szerda
Jolán

Külföld

A pénzügyi együttműködés erősítését és piacnyitást ígért Németország és Kína

Németország és Kína több egyezményt írt alá pénteken a két ország közötti bank-, pénzügy-, illetve tőkepiaci koordináció erősítéséről. Mindemellett ígéretet tettek piacaik további megnyitására, illetve az együttműködés erősítésére a gazdasági kapcsolatok szorosabbá tétele érdekében.

Az egyezményeket Olaf Scholz német pénzügyminiszter kínai látogatása alatt írták alá. Scholz két napra utazott Pekingbe, hogy megbeszéléseket folytasson Liu He kínai miniszterelnök-helyettessel, Hszi Csin-ping kínai államfő legfőbb gazdasági tanácsadójával.


A megbeszélések után kiadott közös nyilatkozat szerint a két fél megismételte, hogy erősíteni akarja a makrogazdasági politikával kapcsolatos koordinációt, a költségvetési és pénzügyi területeken való pragmatikus együttműködést, valamint kiterjeszti a stratégiai együttműködést a két ország közt.

Kína és Németország abban is megegyezett, hogy dolgozni fognak a nemzetközi gazdasági kormányzás fejlesztésén, a globális multilaterális rendszer fenntartásán, fellépnek a kereskedelmi protekcionizmus ellen, és támogatják a szabályokon alapuló multilaterális kereskedelmi rendszert a Kereskedelmi Világszervezeten (WTO) keresztül.


“Fontos, hogy az utóbbi időben másutt megfigyelhető tendencia ellenére előrelépést láthatunk az együttműködésben” – fogalmazott Scholz Pekingben, újságírók előtt.

Liu He a kereskedelmi kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta: “A világgazdasági növekedés lassulásával párhozamosan a piaci kilengések fokozódnak, ez pedig egyre nagyobb kockázatot jelent”.

Mint a világ negyedik legnagyobb gazdasága, Németország fontosnak tartja a közeli és előnyös kapcsolatot Kínával, mely a világ második legnagyobb gazdasága. Ugyanakkor meg akarja védeni és erősíteni a kényes német és európai üzleti szektort, miközben kínai vállalatok állami támogatással bevásárolják magukat külföldi stratégiai iparágakba.

Scholz kiemelte, hogy a két országnak pénzügyi kérdésekben számos közös érdeke van, de a különböző szempontokat össze kell egyeztetni, ez a megbeszélések fő feladata.

Liu és Scholz elmondták, a német-kínai együttműködés mindkét ország gazdaságának előnyös. Hozzátették azt is, hogy elkötelezettek a szabad piaci hozzáférés biztosítása, valamint a befektetések elé gördített akadályok enyhítése érdekében mindkét országban. Kína és Németország egyaránt felismerte a pénzügyi együttműködésben rejlő potenciált, és arra is nyitottak, hogy pénzügyi vállalataik harmadik országokban mélyítsék el együttműködésüket.

A két ország támogatni fogja azokat a törekvéseket is, melyek együttműködésre adnak teret Kína Egy övezet, egy út kezdeményezés nevű programja és az EU Európát Ázsiával összekötő stratégiája, valamint az európai infrastruktúra-tervezés között.

Kapcsolódó Cikkek

  • Embercsempész bandára csaptak le Olaszországban

    Embercsempész bandára csaptak le Olaszországban

    Őrizetbe vették egy embercsempészbanda nyolc külföldi tagját az olaszországi Piemont régióban, a bűnözők pakisztáni, indiai és bangladesi állampolgárok illegális beutazását szervezték meg – közölték az olasz hatóságok szerdán.

  • Notre-Dame – Stabilizálták az épület struktúráját

    Notre-Dame – Stabilizálták az épület struktúráját

    Az építészek és az építőmunkások stabilizálták a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, és a tűzoltók péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről – jelentette be péntek éjjel a tűzoltóság.