EUR: 326,86 Ft
CHF: 300,84 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Életmód

A rostokban gazdag táplálkozás csökkenti a szívbetegségek és számos más betegség kockázatát

A rostokban és teljes kiőrlésű ételekben gazdag táplálkozással jelentősen csökken a szívbetegségek, a stroke, a diabétesz és más krónikus betegségek kialakulásának kockázata – állapította meg egy új tanulmány, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából készült.

Ha emeljük az élelmi rostok mennyiségét az étrendben, naponta minden újabb nyolc grammnyi rost fogyasztása 5-27 százalékkal csökkenti az idő előtti halálozás, a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a vastagbélrák kockázatát. Emellett a stroke és a mellrák kockázata is alacsonyabb lesz – állapította meg a tanulmány.


A kutatás szerint az egészség megőrzéséhez ajánlott legalább napi 25-29 gramm rostot fogyasztani, de az ennél nagyobb mennyiségű rost fogyasztásának még nagyobb az előnye.

A The Lancet orvosi folyóiratban közölt tanulmány egyik vezető kutatója, Jim Mann, az új-zélandi Otagói Egyetem professzora hangsúlyozta: kutatásuk meggyőző bizonyítékkal szolgált arra, hogy a táplálkozási útmutatókban a rostokban gazdag étrendet és a teljes kiőrlésű gabonákat kell a középpontba állítani, mivel ezek egy sor komoly betegség kockázatát csökkentik.


A kutatás megállapította, hogy a legtöbb ember világszerte napi 20 grammnál kevesebb rostot fogyaszt. Nagy-Britanniában 2015-ben egy táplálkozással foglalkozó bizottság napi 30 grammnyi rost fogyasztásának elérését tűzte ki célul, ám ez csupán a britek 9 százalékának sikerült. Az Egyesült Államokban a felnőttek napi átlagos rostfogyasztása 15 gramm.

Mann elmondta, hogy a teljes kiőrlésű gabonákban, a zöldségekben és gyümölcsökben található élelmi rostok jótékony hatása az összetételükből, felépítésükből következik, és az emésztőrendszerre gyakorolt hatásukban is megmutatkozik.

“A rostban gazdag ételek, amelyek rágást igényelnek, szerkezetüket a bélrendszerben is megőrzik, növelve a teltségérzetet, ezzel is segítve a testsúly kordában tartását. A vastagbélben a rostokat a bélbaktériumok bontják le, ennek szintén nagyon sok jótékony hatása van, köztük a vastagbélrák megelőzése” – magyarázta a tudós.

Kapcsolódó Cikkek

  • Konyhai trükkök kolisoknak

    Konyhai trükkök kolisoknak

    A főiskolások és az egyetemisták  ősztől azzal szembesülnek, hogy már nem anyu főzi a vacsorát. Néhány alapötlet azonban megmenthet az előre csomagolt műanyag ételek monotonitásától és a pénztárca szivattyúzó pizzarendeléstől.

  • 800 milliót fordít a kormány tehetséggondozásra

    800 milliót fordít a kormány tehetséggondozásra

    Több mint 848 millió forintra pályázhatnak szeptember 6-ig a hazai és határon túli köznevelési intézmények, alapítványok, közalapítványok, nonprofit gazdasági társaságok, egyházi és civil szervezetek a Nemzeti Tehetség Program keretében.

  • Hőségben különösen figyeljenek a szívbetegek

    Hőségben különösen figyeljenek a szívbetegek

    Az utóbbi rekordmeleg napok megviselik a szervezetet, különösen a szívbetegekét és alvási nehézségekkel küzdőkét. A hőség viszont az egészségesekre is veszélyt jelenthet, olyan tünetek jelentkezhetnek vezetés közben…