EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Belföld

A táncoktatáshoz való hozzáférés esélyének kiterjesztésén dolgozik az MTE

Öt művészeti egyetem összefogásával UNI-V-ARTS Konzorcium jött létre, amely 2,896 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az EFOP-3.2.6-16-2016-00001 azonosítószámú, A tanulók képesség-kibontakoztatásának elősegítése a köznevelési intézményekben című projekt végrehajtására. Ennek köszönhetően lehetővé válik országos szinten a köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertana megújítása és a művészeti eszköztár bővítése.

A UNI-V-ARTS Konzorciumban a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett és a Magyar Táncművészeti Egyetem vesz részt.


A Magyar Táncművészeti Egyetem projektje arra a pozitív tapasztalatra épül, hogy szinte minden gyerekben ösztönösen él a táncolás iránti vágy és szeretet, ezért felmerült a kérdés, hogy miként lehetne a táncoktatáshoz való hozzáférés esélyét kiterjeszteni – a lakhelytől, a család társadalmi és anyagi helyzetétől függetlenül – a teljes köznevelésre az óvodás kortól kezdődően az érettségiig. A munkacsoportok erre dolgoztak ki koncepciókat.

A Magyar Táncművészeti Egyetem a projekt keretében 2017. február 15. óta 5 pedagógus továbbképzést akkreditáltatott az alapfokú művészetoktatás klasszikus balett, néptánc, moderntánc, divattánc és társastánc tanszakain oktató pedagógusok számára. 2018 nyarán 3 továbbképzést bonyolított, amelyen mind az 5 tanszak pedagógusai vettek részt az ország számos pontjáról. A nagy sikerű továbbképzéseket követően 2019 elején pilot program keretében próbálják ki az elkészült tematikus terveket és feladatbankokat, amely programról a XX. Köznevelési Konferencián Gáspár Emese projekt menedzser és Demarcsek Györgyné pilot program kidolgozó tartott előadást 2018 novemberében.


Gáspár Emese elmondta, a projekt kiemelt célja a művészettel nevelés fejlesztése, a művészeti programok eljuttatása minden köznevelésben résztvevő gyermek számára.

– Az MTE a projekt során 120 érzékenyítő programot tart, amelyek közül nagy sikert arattak eddig is a Táncoló Kárpát-medence és a Hasonlít? Különbözik? című néptánc előadások, az Izeg-mozog című alsóbb évfolyamosoknak készített program, a Divattánc RoadShow, valamint A Diótörő című balett keresztmetszete. 2018 nyarán 4 táborban táncolhatott 160 gyermek az MTE szervezésében, és a táncórák mellett különböző programokon vehettek részt. A rengeteg pozitív visszajelzés alapján jövő nyáron is tervezzük a tábort szervezését.

Kapcsolódó Cikkek