EUR: 328,15 Ft
CHF: 300,85 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Egyéb Székesfehérvár

A Vágy nevű villamos a Vörösmarty Színházban

Újabb premierre készülnek

A felkészülés első fázisa, az olvasópróba Fotó Maczkó Csaba


A Vörösmarty Színház nem aprózza el! Nemrég mutatták be az Ember tragédiája 1 című előadást, ezt követte a Black Comedy premierje, és máris készülnek az újabb darabra. Az olvasópróbával megkezdődött a munka A Vágy nevű villamos színmű március 1-jei bemutatójára a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában. Bagó Bertalan rendezése Tennessee Williams egyik legismertebb, legsikeresebb drámáján, A vágy villamosán alapul. A mű 1947-ben íródott, amelyért 1948-ban Pulitzer-díjat kapott a szerző. A darab a II. világháború utáni Amerikában játszódik, ahol egy új, eltérő ambíciókkal rendelkező generáció kezd felnőni, feszültséggel teli a légkör, de születőben van egy új világ. Bagó Bertalan, a Vörösmarty Színház művészeti vezetője szerint a tengerentúlon történtek hasonlítottak hazánk rendszerváltás utáni időszakára, így jött a felismerés, hogy Tennessee drámáját a magyar viszonyok közé adaptálja.

– Tennessee A vágy villamosának megírásával különösen aktuális történetet dolgozott fel és vetett fel húsba vágó kérdéseket. Amennyiben a New Orleans környéki történetet vinnénk színpadra, az számunkra túl távoli lenne. Azt a világot akartam visszahozni belőle, ami akkor foglalkoztatta az embereket, ami minket a kilencvenes évek derekán hazánkban. Realistának tűnő történet, de nem az, sokkal inkább egy költői, szimbolikus rendszerre felépített darab. Legfontosabb üzenete, hogy addig, amíg a múltban történteket nem zárjuk le, hiába költözünk el bárhová, nem fogunk tudni új életet kezdeni. Rendezésemben arra is keresem a választ, hogy miért nem tanulunk a hibáinkból, ez olyan mintha nem fejlődnénk, és ennek sötét ereje lehet, ettől kicsit pszichothrilleres is a történet – mondta a rendező.


Szereplők: Tóth Ildikó, Kádas József, Varga Lili, Kricsár Kamill, Kiss Diána Magdolna, Sághy Tamás, Tűzkő Sándor, Kerkay Rita, Juhász Illés és Ionescu Raul.

Bemutató:  március 1. 19 óra, Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiója

Kapcsolódó Cikkek

  • Nagyüzem a Haladásnál

    Nagyüzem a Haladásnál

    Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

  • Újraéled a legendás cukrászda

    Újraéled a legendás cukrászda

    Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.