EUR: 323,73 Ft
CHF: 292,08 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Egyéb Miskolc

Abszolút miskolci győzelemmel zárult a robotika verseny

A sportszerűség, a jókedv és a lelkesedés is sokat nyomott a latban, amikor értékelt a zsűri a First Lego League robotépítő versenyen. A regionális bajnokságon 110 diák négy kategóriában mérettetett meg.

– Egyre hangsúlyosabb a Miskolcra érkező hazai és külföldi befektetők körében az informatikai fejlesztés lehetősége, ezért olyan fontos, hogy a jövő generációi megismerjék ezt a területet. A First Lego League robotépítő versenyek kiválóan segítik ezt a törekvést – mondta Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere a regionális döntő megnyitóján a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolában.


Legóval a világűrbe! – Fotó: Takács József

Egy alig három négyzetméteres terepasztalon mintegy 250 manővert hajtott végre programozott robotjaival a tíz csapat. Valós problémákra kerestek megoldásokat a világűrben úgy, hogy előre meghatározott mozzanatokra reagáltak. Használhattak űrcsúszdát, megteremthették a 3D-s nyomtatás körülményeit egy idegen bolygón, szállíthattak zöldséget, és edzésre küldhették az asztronautákat. Mindezt mérnöki pontossággal pusztán két és fél perc alatt. A feladatokkal összesen 400 pontot gyűjthettek a fiatalok.

Abszolút miskolci győzelemmel zárult a robotika verseny – az összesítésben első helyen a Lev3lUp, a Roboschool  csapata, a második helyen a Kandó, a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnáziuma csapata, a harmadik helyen a Navigátor, az Észak-magyarországi Infoklaszter csapata végzett, amely egyben a zsűri különdíját is elnyerte.  Kiemelkedően szerepelt az edelényi Atomrobotok csapata, amely csapatmunkában kategóriagyőztesként  végzett. A helyi versenyzők mellett nyíregyházi, kisvárdai, borsodnádasdi és edelényi diákok is indultak a versenyben, teljesítményüket pedig győri és debreceni FLL gurukat is tömörítő szakértő csoportok bírálták el. Az összesítésben nyertes csapat részt vehet a kelet-közép-európai döntőn februárban a Miskolci Egyetemen. Ott 15 magyar és lengyel régiónyertes ifjúsági csoport kap lehetőséget a bizonyításra.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek