EUR: 317,85 Ft
CHF: 280,59 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Életmód

Ádám Krisztián: A kötél olyan, mint az élet

Tizenöt percet tölt sminkeléssel mindennap, sosem néz le munka közben, és a legközelebbi célja, hogy kimászik egy toronyház tetejére. Ádám Krisztián tíz éve kezdte kötéltáncos pályafutását, akkor még csak egy méter magasan, ám hamarosan a cirkuszi sátrak tetején láthattuk. Nemrégiben díjazták a legveszélyesebb produkcióját, és idén útnak indulnak a családjával, hogy újra szórakoztassák a vidéket. 

– Eleinte egy, később két méter magasan volt, most már hét méteren van a kötél, ami valójában egy erős, sodrott acéldrót. Külföldi cirkuszok, kötéltáncosok videóit néztem, abból lestem el a fogásokat, titkokat. Sok akrobatikus mutatványhoz ideálisabb az alacsony testalkat, én viszont magas vagyok, de ez nem akadályozott meg abban, hogy megtanuljam – mondta Krisztián, akinek a családjában késdobálók, zsonglőrök és biciklis artisták is vannak.


Sosem használ biztósító kötelet a porond ifjú csillaga /Fotó: Urbán Ádám

– Gyerekkoromban tevékkel dolgoztam, a testvéreimmel biciklit építettünk a zsonglőrködéshez, hatan vagyunk, mindig csináltunk valami érdekeset. A kötélen kívül van egy halálkerékszámom is, amiért megkaptam a Porond Ifjú Csillaga díjat Debrecenben. A kötél meg olyan, mint az élet, oda kell figyelni, mert mindig vannak kilengések. Egyszer-kétszer majdnem leestem, de megtanultam, hogy bele tudok kapaszkodni – árulta el Krisztián, aki sosem használ sem biztosító kötelet, sem hálót.

A cél egy toronyház teteje /Fotó: Urbán Ádám

– Tartás van bennem, de nem félelem, mert akkor fel sem szabadna menni. Olyankor ki kell zárnom a közönséget, nem szabad lazán venni, odafigyelni a sikoltozásra, a hangoskodásra – magyarázta a cirkuszi hierarchia tetején álló kötéltáncos. – A vadállatos számok, a légtornászok és a magas drótos számok a legerősebbek, mert ezek a legveszélyesebbek. De általánosságban elmondható, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedik a színvonal. Az új típusú cirkusz magasra tette a lécet, az utazó cirkuszoknak is fejlődniük kell, hogy lépést tudjanak tartani – mondta Krisztián, aki családjával hamarosan újra útnak indul, hogy újra beindítsák utazó cirkuszukat. Előtte azonban még egy nagy kísérletre készül.


– Szeretnék két toronyház közé kihúzott dróton végigsétálni, ahogy Philippe Petit is tette a Világkereskedelmi Központ ikertornyai között, mert vonz a veszélyes kihívás. Idehaza nincs ilyen magas épület, de nekem megteszi valamelyik tízemeletes panelház is – árulta el titkos tervét a Fővárosi Nagycirkusz kötéltáncosa, akinek felesége sem „úszta” meg: ő ugyan civil volt, de már gyakorol, és egy nap talán fel is lép veszélyesen élő férjével.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sportverzióval támad a Micra

  Sportverzióval támad a Micra

  A Nissan két új benzinmotorral és egy különleges N-Sport változattal szeretné még szélesebb körben vonzóvá tenni amúgy is meglehetősen népszerű “egykori kisautóját”, a Micrát.

 • Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Bár a történelem nem azt bizonyítja, hogy a Mustang márkanév elfáradt volna az autótörténelmi modell közel 55 éves sikersorozata alatt, de a Fordnál ügyelnek is rá, hogy rendre új lendületet adjanak a legenda továbbgördülésének.

 • Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Hosszú várakozás után megnyílt a kibővített Fitlife Cukormentes Cukrászda a budapesti Király utcában. Az immár 27 férőhelyes cukrászdában bárki kényelmesen elfogyaszthatja kedvenc süteményét.