EUR: 334,70 Ft
CHF: 306,00 Ft
2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Belföld

Ajándéktárgyakból él a hallássérült szervezet

Egy hallássérültekért létrejött szervezet a fejlesztésük során készített újrahasznosított kézműves ajándéktárgyakból próbálja fenntartani magát. Neves tervezőkkel együtt készített díszeik és ékszereik már több vásáron is elérhetőek voltak.

A Munka-kör Alapítvány felkészíti, oktatja, rehabilitációs jelleggel foglalkoztatja, és munkaerő-piaci elhelyezkedésben segíti a megváltozott munkaképességű embereket.


A szervezeten belül működik egy kreatív csoport, amely újrahasznosított anyagokból készít ékszereket és használati tárgyakat. Alapítványuk fennmaradása nagyon nagy mértékben köszönhető ezeknek a tárgyaknak az értékesítéséből befolyó összegnek. Az újrahasznosított ékszerekről, vagy éppen ajándéktárgyakról legtöbbünknek valamiféle óvodások által készített minőség jut eszünkben, amik bár kedvesek, mindennapi használatra azonban nem biztos hogy alkalmasa, kevésbé divatosak. Az alapítvány által elkészített ékszerekkel azonban más a helyzet, ugyanis különös figyelmet fordítanak arra, hogy az általuk elkészült termékeket ne csak az ő támogatásuk céljából, hanem annak tetszése miatt is vásárolják meg az emberek.

Bár az alapítvány túlnyomó részt hallássérültekkel foglalkozik, mégis több vak, gyengén látó, vagy éppen mentális betegségekkel küzdő személy számára is segítséget nyújtanak. Köszönhetően egy teljesen egyedi módszernek, amelyben csoportokra bontva különböző a társadalomba való visszailleszkedéshez hozzájáruló feladatokat sajátíthatnak el. Sokuknak még a ház körüli munkák is idegenek, vagy éppen irodai munkát szeretnének végezni, tapasztalatuk vagy gyakorlati tudásuk azonban ezt nem teszi még lehetővé. Itt azonban megismerkedhetnek különféle munkakörökkel és némi gyakorlatot szerezhetnek a jövőre nézve.


–  Meg kell néznünk azt, hogy milyen tapasztalatai vannak, mikhez ért, ezáltal egy irányba sikeresen elindulhat. Volt nálunk egy mentálisan sérült lány, aki amikor jelentkezett, a legegyszerűbb dolgokkal sem volt tisztában. Ezért elkezdtünk vele háztartásbeli teendőket csinálni. Látszott, hogy számára minden új. Pénteken azonban amikor hazament, azt mondta, hogy hétvégén nem csavarogni hanem takarítani fog. Lehetőséget kell adnunk nekik, kinyitni egy kicsit a látókörüket és megismertetni velük a környezetüket és ezáltal kiderül, mit is csinálnának szívesen – mesélte Szigetváry Ágnes a Munka-kör Alapítvány elnöke.

Elmondta: Az emberek egyáltalán nincsenek felkészülve a hallássérültekre. Bármilyen fokon hallássérült valaki – 80 decibel környékétől –  az nem hall. Kizárólag a hallókészülékkel, ami ha bármilyen ok miatt megsérül, az illető egyáltalán nem hall. Ennek  tudatában kell lennie a hallássérülteket foglalkoztatóknak is, bár ma már jelentősen nőtt azoknak a cégeknek a száma, akik megváltozott munkaképességűeket alkalmaznak.

– A hallássérülteket foglalkoztató cégek nagyrészt összeszerelő, gyári munkahelyek. Itt az a szó, hogy fejlődés a legkevésbé adekvát. Egy monoton viszonylag precízen elvégezendő munka, amit ha letudnak cserébe megkapnak egy bizonyos összeget, de onnantól kezdve senki nem foglalkozik velük. Sokan azonban ennél kreatívabb és fejlődési lehetőségekkel rendelkező munkát szeretnének, akkor már probléma van. Ha viszont más jellegű munkát szeretnének végezni, ott már a befogadó kör sokkal kisebb. Minket rendszeresen keresnek meg munkáltatók, és gyakran nem is tudunk eleget tenni a kérésüknek. Mivel a nálunk megforduló hallássérültek többnyire érettségizett, gyenge kommunikációs készséggel rendelkező emberek, akiknek adott esetben a feladatmegértő ezáltal a feladatmegoldó képességük is rendkívül alacsony. Így ezeket igyekszünk fejleszteni és segíteni a társadalmi integrációjukat – részletezte a szervezet elnöke.

Az alapítvány létrehozott egy olyan platformot, ahol a témában megszerzett tudásukat megosztják a hallássérültekkel egy fórumon, ami nemcsak egyfajta segítség lehet számukra hanem egy lehetőség arra is, hogy saját tapasztalataikat is megvitassák egymással.

Munka-Kör Alapítvány

Az alapítvány jelenleg együttműködik a nemzeti munkaügyi központtal, a rehabilitációs szakhatósággal, munkáltatókkal és speciális iskolákkal. Mindenki számára elérhető a szakmákkal kapcsolatos tananyagfejlesztés: két nemzetközi projektben dolgoznak: német, olasz, spanyol, lengyel, görög egyetemmel, oktatási intézményekkel, azért, hogy mindenki számára hozzáférhető szakmákkal kapcsolatos vizualizált anyagokat és kéziszótárakat tegyenek fel, jelelve, feliratozva, hanggal ellátva, és az ujj ABC-vel (daktil) betűzve. Mindezt olaszul, németül, lengyelül, angolul,  görögül, spanyolul, magyarul, amelyeket összesen 7 nyelven és 6 jelnyelven készítenek el.

Kapcsolódó Cikkek