EUR: 323,25 Ft
CHF: 290,75 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Győr

Akik sokat tettek kultúránkért

Átadták a művészeti és közművelődési díjakat

A győriek sok mindenre büszkék lehetnek. Ezek közé tartozik a pezsgő kulturális élet, a számos nagyszerű alkotó és művész foglalkoztatása, valamint a jövő generációért való felelősségvállalás. Nemrég ünnepség keretében köszönték meg munkájukat.


Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát, ennek tiszteletére ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. E dátum 1989 óta tartozik jeles napjaink közé.

Az Alkotó Rajztanárok Társasága, az elismerést Gasparek ildikó vette át Radnóti Ákos alpolgármestertől
Fotó: Marcali Gábor

– 1989 szimbolikus évszám, hiszen a függetlenség, a szabadság visszanyerése, a szabad gondolat térhódítása kapcsolódik hozzá. A kultúra akkor tud szárnyalni, hatni, nagyot alkotni és gyarapítani, ha nincs láncra verve, hanem szabadon szárnyalhat – fogalmazott ünnepi beszédében Radnóti Ákos alpolgármester.


– Annak ellenére, hogy nem Győr lesz 2023-ban Európa kulturális fővárosa, biztos vagyok benne, hogy sok cél, ötlet megvalósul majd a pályázatból, amitől Győr kultúrája tovább gyarapodik – folytatta az alpolgármester.

Grászli Bernadett a Győr Közművelődéséért díjat vehette át
Fotó: Marcali Gábor

A Győr Művészetéért díjat az Alkotó Rajztanárok Társasága, az ART 9000 vehette át. A társaság 13 évvel ezelőtt azzal a szándékkal alakult meg, hogy népszerűsítse a vizuális művészetet. A 12 tanárból álló szerveződés a kiállításokon túl nyári táborokat, workshopokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, jótékonysági akciókat szervez. Az egyesület nevéhez fűződik a Téli Tárlat is, amely a Győrben élő és a városhoz kötődő alkotóknak nyújt bemutatkozási lehetőséget.

Grászli Bernadett, Gasparek Ildikó és Koczor Ágnes (b.-j.) az elismerésekkel
Fotó: Marcali Gábor

A Győr Közművelődéséért díjat Grászli Bernadett Zádor Anna-díjas művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója kapta. Ő az első magyar Gyermekmúzeum és a képzőművészeti tehetséggondozást megvalósító Csikóca Gyermekműhely megalapítója. Kezdeményezésére a múzeum 2013-ban ifjúsági klubbal gazdagodott, 2017-ben pedig „Az év múzeuma” pályázaton különdíjban részesült.

Az Alkotó Rajztanárok Társasága, az elismerést Gasparek ildikó vette át Radnóti Ákos alpolgármestertől
Fotó: Marcali Gábor

Szintén Győr Közművelődéséért díjat kapott Koczor Ágnes, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatóhelyettese, aki évek óta szervezi és felügyeli a Műhely-esteket, a Polgári Szalon rendezvényeit. Szívügye a barokk korhoz kapcsolódó bál és a barokk esküvő. Kezdetek óta aktívan részt vesz a „Védd a helyit, vedd a kisalföldit” termelői piac szervezésében.

A győri önkormányzat több, a város kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalú munkát végző munkatársat is elismerésben részesített.

Kapcsolódó Cikkek