EUR: 334,29 Ft
CHF: 306,55 Ft
2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Egyéb Győr

Akik sokat tettek kultúránkért

Átadták a művészeti és közművelődési díjakat

A győriek sok mindenre büszkék lehetnek. Ezek közé tartozik a pezsgő kulturális élet, a számos nagyszerű alkotó és művész foglalkoztatása, valamint a jövő generációért való felelősségvállalás. Nemrég ünnepség keretében köszönték meg munkájukat.


Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát, ennek tiszteletére ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. E dátum 1989 óta tartozik jeles napjaink közé.

Az Alkotó Rajztanárok Társasága, az elismerést Gasparek ildikó vette át Radnóti Ákos alpolgármestertől
Fotó: Marcali Gábor

– 1989 szimbolikus évszám, hiszen a függetlenség, a szabadság visszanyerése, a szabad gondolat térhódítása kapcsolódik hozzá. A kultúra akkor tud szárnyalni, hatni, nagyot alkotni és gyarapítani, ha nincs láncra verve, hanem szabadon szárnyalhat – fogalmazott ünnepi beszédében Radnóti Ákos alpolgármester.


– Annak ellenére, hogy nem Győr lesz 2023-ban Európa kulturális fővárosa, biztos vagyok benne, hogy sok cél, ötlet megvalósul majd a pályázatból, amitől Győr kultúrája tovább gyarapodik – folytatta az alpolgármester.

Grászli Bernadett a Győr Közművelődéséért díjat vehette át
Fotó: Marcali Gábor

A Győr Művészetéért díjat az Alkotó Rajztanárok Társasága, az ART 9000 vehette át. A társaság 13 évvel ezelőtt azzal a szándékkal alakult meg, hogy népszerűsítse a vizuális művészetet. A 12 tanárból álló szerveződés a kiállításokon túl nyári táborokat, workshopokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, jótékonysági akciókat szervez. Az egyesület nevéhez fűződik a Téli Tárlat is, amely a Győrben élő és a városhoz kötődő alkotóknak nyújt bemutatkozási lehetőséget.

Grászli Bernadett, Gasparek Ildikó és Koczor Ágnes (b.-j.) az elismerésekkel
Fotó: Marcali Gábor

A Győr Közművelődéséért díjat Grászli Bernadett Zádor Anna-díjas művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója kapta. Ő az első magyar Gyermekmúzeum és a képzőművészeti tehetséggondozást megvalósító Csikóca Gyermekműhely megalapítója. Kezdeményezésére a múzeum 2013-ban ifjúsági klubbal gazdagodott, 2017-ben pedig „Az év múzeuma” pályázaton különdíjban részesült.

Az Alkotó Rajztanárok Társasága, az elismerést Gasparek ildikó vette át Radnóti Ákos alpolgármestertől
Fotó: Marcali Gábor

Szintén Győr Közművelődéséért díjat kapott Koczor Ágnes, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatóhelyettese, aki évek óta szervezi és felügyeli a Műhely-esteket, a Polgári Szalon rendezvényeit. Szívügye a barokk korhoz kapcsolódó bál és a barokk esküvő. Kezdetek óta aktívan részt vesz a „Védd a helyit, vedd a kisalföldit” termelői piac szervezésében.

A győri önkormányzat több, a város kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalú munkát végző munkatársat is elismerésben részesített.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.