EUR: 322,63 Ft
CHF: 288,36 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Szombathely

Amerikáig vitték Szombathely hírét

Jégkorongoztak és síeltek

Szerző: Babós M. Róbert


Kétévente rendezik meg a Nemzetközi Gyermekjátékok téli változatát. Ezúttal Lake Placidben randevúztak a téli sportok legjobbjai. Szombathelyt a jégkorongozók, négy síelő és egy szűk városi delegáció képviselte.

Szombathely is képviseltette magát a Nemzetközi Gyermekjátékokon Fotó: Szombathely MJV

A hosszú utazás és az óriási élményt jelentő New York-i kirándulás után a játékok helyszínén, Lake Placidben léptek jégre a szombathelyi hokisok, akik az első versenynapon két meccset is játszottak. Csergő István és Rico Tobler tanítványai az első találkozót a svájci Delmont ellen 6-1-re nyerték meg, a gólokat Kemény Kristóf (2), Méhes Gábor (2) és Őri Arvid (2) ütötte. A második meccset a kanadai Hamilton ellen vívták, ezen viszont 8-1-re alulmaradtak.


Lake Placidben léptek jégre a szombathelyi hokisok Fotó:Szombathelyi Pingvinek

A szombathelyi srácok az első meccsen a végletekig kihajtották magukat, és valószínűleg ez volt az oka, hogy a második megmérettetésen kicsit enerváltabban és mentálisan is kevésbé összeszedett formát mutatva játszottak. Így is dicséret illeti a csapatot, mert végig komolyan küzdöttek, és Gribovszki József révén még gólt is szereztek a végül ezüstérmes kanadai gárda ellen.

A játékok második napjának első meccsén a kínai Peking csapata ellen a torna legszorosabb és hajtósabb csatáját 5-4-re veszítették el, a vasi találatokat Wappel Milán (2), Gribovszki József és Őri Arvid neve mellé jegyezhették fel. Ezután a szlovén Maribor ellen álltak ki a Pingvinek, ezen az összecsapáson beigazolódott a papírforma, 1-6 lett a vége. A becsületgólt Tóth Benedek szerezte.

Csergő István és Rico Tobler tanítványai  az 5. helyen végeztek Fotó:Szombathelyi Pingvinek

A helyosztó meccseken két ismerős csapat, a svájci Delmont és a kínai Peking következett. Az ázsiai együttes ellen az alapos felkészülés sikerre vezetett, hiszen a szombathelyi hokisok lapos lövésekkel vették be a kiugrásra játszó kínaiak kapuját. Ez négyszer is sikerült, a Pingvinek shoutouttal győztek. Méhes Gábor, Tóth Benedek, Őri Arvid és Wappel Milán volt eredményes. A svájci csapat ellen be kellett érni az 1-1-es döntetlennel, a gólt Őri Arvid ütötte. Ez az iksz elég volt az 5. helyhez. A tornát a helyi csapat, a Lake Placid nyerte meg, a dobogóra még a kanadai Hamilton és a szlovén Maribor csapata állhatott fel.

A négy alpesi síelő a várostól 10 kilométerre található White Face Mountain sípályáin képviselte Szombathely városát, ott, ahol az 1980-as olimpia is zajlott. Benke Laura, Rőthy Hanna, Varga Lajos Márton, Virágh Botond és felkészítőjük, Vécsey Zsolt mindent megtett a sikeres szereplésért, de nem volt könnyű dolguk. Óriás-műlesiklás és parallel műlesiklás számokban indultak, és a tisztes helytállás mindannyiuknak sikerült.

A verseny jó alkalom volt arra is, hogy a fiatalok szeretett sportágukon keresztül új barátokat szerezzenek.

Kapcsolódó Cikkek