EUR: 323,59 Ft
CHF: 292,01 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Eger

Andy Vajnára emlékezünk

Elment a nagy magyar filmes, elment a céltudatos szakember, Andy Vajna, aki producerként több mint félszáz film – közöttük több tucat világsiker – létrejöttében vállalt fontos szerepet. Világsztárok gyászolják, de jó szívvel emlékeznek rá az egriek is.

A mindig tüntetően egyszerűen öltözködő Andy Vajna többször járt Heves megye székhelyén. Hat évvel ezelőtt Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos az Eger és Heves megye konzervatív gondolkodóinak fórumot adó közéleti találkozójára invitálta Andy Vajnát, akkor már a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztost, aki a rendezvény díszvendégeként beszélt programjáról. – A filmszakma szanaszét volt – fogalmazott a múltról Vajna, aki a munkáját a rend megteremtésével kezdte, majd megfogalmazta a három legfőbb célt: visszacsábítani a magyar nézőket a moziba, kilépni a magyar filmmel a nemzetközi porondra, sikereket érni el a nemzetközi filmfesztiválokon. A következő években pedig minden úgy történt, ahogyan eltervezte.


Két és fél éve a Bolyki-völgyben, a könnyűzenei szakma konferenciáján, a Music Hungaryn vendégeskedett. Meghívói arra voltak kíváncsiak, hogy a magyar filmipar megújítója szerint mit kellene tenni azért, hogy a magyar zene hasonló sikereket érhessen el. Vajna felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a filmzene az a terület, ahol nagy lehet az esély a nemzetközi sikerekre. A zene ugyanis internacionális, nem nehezíti művelőinek érvényesülését, ha anyanyelvük magyar.

Andy Vajna emlékét az egriek is megőrzik.

Andy Vajna

Kapcsolódó Cikkek